Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najjača evropska privreda ipak ušla u RECESIJU

  Najjača ekonomija u Evropi, Nemačka, zvanično je zapala u recesiju usled visoke inflacije.

  Podaci zvaničnih institucija pokazuju da je bruto domaći proizvod (BDP) najveće evropske ekonomije pao za 0,3 odsto u prvom tromesečju ove godine. Pad u poslednja tri meseca prošle godine bio je 0,5%.

  Podsetimo, zemlja je zvanično u recesiji kada se njena ekonomija smanjuje dva uzastopna tromesečna perioda ili kvartala, a Nemačka je ovaj uslov ispunila.

  „Upornost visokih cena nastavila je da opterećuje nemačku ekonomiju na početku godine. To se posebno odrazilo na završnu potrošnju domaćinstava, koja je opala za 1,2% u prvom tromesečju 2023. godine“, „, navodi se u saopštenju savezne statističke agencije Destatis.

  „Šokantni porast cena energetika“

  Klaus Vistesen, glavni ekonomista za evrozonu u kompaniji Pantheon Macroeconomics, izjavio je da je potrošnju potrošača u prvom tromesečju sputao „šokantni porast cena energetika“.

  Cene energetika u Evropi su već bile u porastu kada je krenuo rat u Ukrajini u februaru prošle godine izazvala, ali je on izazvao njihov dramatičan skok do rekordnih nivoa. Moskva je potom smanjila isporuke gasa evropskim zemljama, što je navelo Nemačku da proglasi vanredno stanje.

  Da li je ovo kratkotrajno?

  Cene prirodnog gasa su od tada padale i sada su na nivoima koje su poslednji put viđene krajem 2021. godine, što ukazuje na smanjenje inflatornih pritisaka na potrošače. Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj ponovo je usporila u aprilu – prvom mesecu drugog kvartala – iako je ostala visoka, sa 7,2 odsto.

  „Mi smatramo da se potrošnja sada oporavlja kako inflacija popušta. Sumnjamo da će BDP nastaviti da pada u narednim kvartalima, ali takođe ne vidimo ni snažan oporavak“, navodi Vistesen.

  Kao znak da bi recesija u Nemačkoj mogla biti kratkotrajna, podaci iz anketnih istraživanja koji su se pojavili ranije ove nedelje pokazuju da se poslovna aktivnost u zemlji ponovo povećava u maju, uprkos oštrom padu u proizvodnji.

  Ako i jeste, neki misle da će Nemačkoj BDP opet opasti

  Međutim, Franziska Palmas, viši evropski ekonomista u kompaniji Capital Economics, predviđa da će nemački BDP ponovo opasti u trećem i četvrtom kvartalu. U belešci je napisala da će veće kamatne stope, neophodne da se obuzda inflacija, i dalje opterećivati i potrošnju i investicije, a nemački izvoz takođe može trpeti zbog slabosti drugih razvijenih ekonomija koje smanjuju potražnju.

  Kina je najvažniji trgovinski partner Nemačke, odmah ispred Sjedinjenih Američkih Država. Izvoz nemačkih automobila u Kinu smanjio se za 24 odsto u prvom kvartalu.

  Prema najnovijoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, očekuje se da će nemačka ekonomija u 2023. godini biti smanjena za 0,1 odsto.

  U avgustu je Rusija zatvorila gasovod Severni tok 1, glavni izvor ruskog gasa za Nemačku, radi održavanja, a zatim produžila zatvaranje na neodređeno vreme.

  Izvor: BIZLife/CNN

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE