Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nagodba od mlrd. EUR: Gugl izbegao sudski progon u Francuskoj

  Francuska vlada i Gugl postigli su nagodbu pri kojoj će tehnološka kompanija platiti kaznu u iznosu od 945 milijardi evra kako bi izbegla sudski progon zbog poreskih prevara.

  Pariški sud je odobrio nagodbu u kojoj Gugl treba da plati 500 miliona evra zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 miliona za naknadu štete francuskoj poreskoj upravi.

  Time je zaključena istraga francuskih institucija koje traju od 2015. Poreski istražitelji zaključili su da Gugl nije ispunio svoje poreske obaveze neprijavljivanjem poslovanja u Francuskoj.

  Francuska ministarka pravosuđa i ministar za budžet utvrdili su da je konačno rešen spor s Guglom kroz pregovore o nagodbi koji su trajali godinu dana.

  Gugl inače svoje poslovanje u Evropi vodi preko svoje kompanije registrovane u Irskoj gde plaća porez na dobit po stopi od 12,5 posto. To je inače uobičajena praksa multinacionalnih kompanija koje svoje poslovanje u Evropi registruju preko jedne od članica Evropske unije i gde po pravilu plaćaju najniži porez.

  Takvo poslovanje neprihvatljivo je članicama EU. Iz Evropske komisije su najavili uvođenje poreza od tri posto na dobit multinacionalnim digitalnim kompanijama koje posluju u Evropi, a uglavnom su iz SAD i delom iz Kine.

  Francuska je u julu je uvela porez od tri posto tehnološkim divovima poput Fejsbuka i Amazona.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE