Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija je 100 godina iza NAJJAČIH

  Da bi dostigla prosečan standard najrazvijenijih zemalja koje čine grupu G7, Srbiji je potrebno 100 godina ako bi rasla prosečnim stopama rasta koje je beležila od svetske finansijske krize.

  Ako bi pak srpska privreda rasla brzinom iz pretkriznog vremena, taj period bi bio nešto manji od 20 godina.

  Na kraju, jedini optimističan, a moguć scenario je da privreda raste postkriznim stopama uvećanim zbog dobrog upravljanja državom, u kom slučaju bi Srbija stigla prosek G7 za oko 40 godina.

  Ovo je rezultat analize predstavljene u Izveštaju o tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj za 2019/20. godinu.

  U proseku za zemlje kojima se bavi EBRD, a to je uglavnom Centralna i Istočna Evropa i Bliski istok, pristizanje razvijenih zemalja je produženo za 25 godina nakon krize.

  Prema rečima direktora EBRD za ekonomiju, politiku i upravljanje Matije Romanija, prosečna godišnja stopa rasta regiona pre krize bila je 5,3 odsto, a nakon krize svega 1,5 odsto.

  „Ovo je svakako delom posledica finansijskih problema, ali mislim da je dobrim delom kriza poverenja. Za povratak poverenja potrebni su dobro upravljanje i jake institucije“, ocenio je Romani.

  Loše upravljanje vodi korupciji i nejednakim uslovima poslovanja, što negativno utiče na privredni rast. Samo upravljanje, objašnjava viši ekonomista u EBRD Helena Švajger, jeste vezano za vlasti, donošenje odluka i njihove odgovornosti na svim nivoima.

  „Srbija je 1990-ih imala jako slabo upravljanje u odnosu na razvijene ekonomije i većinu zemalja u razvoju. Kasnije je ostvaren dramatičan napredak u kvalitetu institucija, doduše sa niskog početnog nivoa. Međutim, to je i dalje ispod nivoa zemalja Centralne i Istočne Evrope i daleko ispod nivoa razvijenih zemalja“, ocenila je Švajger.

  EBRD je inače smanjio projekciju privrednog rasta Srbije sa 3,5 na 3,2 odsto u 2019. i na 3,5 odsto u 2020. godini. Ovo je zanimljivo jer je pre nekoliko dana Narodna banka Srbije uradila upravo suprotno i povećala projekciju sa 3,5 na 3,6 odsto u ovoj godini.

  Glavni regionalni ekonomista EBRD za Zapadni Balkan, Peter Tabak, istakao je da nakon visokog rasta u 2018. od 4,4 odsto privredni rast Srbije je usporio u ovoj godini i to pre svega zbog usporavanja evrozone, a pre svega Nemačke koja je najveći trgovinski partner Srbije.

  „Na usporavanje u evrozoni utiču i tehnološke promene. Na primer, automobilska industrija prelazi sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem, na hibridne ili električne motore. Pored toga u poslednje dve godine menja se i struktura privrednog rasta u Srbiji. Dominira domaća tražnja, dok je negativan doprinos neto izvoza. Pozitivne promene vidimo u javnim finansijama. Javni dug je pao na blizu 50 odsto BDP. Sada fokus treba da bude na javnim investicijama, pošto će ulaganja u infrastrukturu i obrazovanje podstaći privatne investicije“, rekao je Tabak.

  U izveštaju se navodi da Srbija mora da se posveti rešavanju institucionalnih uzroka hronično slabog rasta. Od 2010. do 2018. godine prosečan godišnji privredni rast je svega 1,7 odsto.

  „Fokus bi trebalo da bude jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije i povećanje privatnih i javnih investicija“, navodi se u izveštaju.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mučenik

   Gospodine autoru, uz dužno poštovanje prema vama i vašem tekstu, najljubaznije bih vas zamolio da ovim upoznate ΛV, premijera(ku) i svih relevantnih persona u vlastima Srbije sa ovim činjenicama kako ne bi lagali svu čestitu javnost i narod, kojim rukovode. Za njih u paušalnim lažama mi smo drugi u Evropi po ekonomskoj snazi (procentu porasta BDP), a u suštini smo na začelju Evrope po realnim i stvarnim činiocima (BDP po stanovniku). Tu zaista nema laži, nema prevare, ukoliko oni ne kažu drugačije, a građani, pre svih penzioneri opljačkani i unazađeni, će se uvere kada pogledaju sebe, svoju garderobu i svoju trpezariju neposredno pre obroka. Siti i lopovi mogu da im pričaju bajkolaži do njihove besvesti i uz pomoć doktorata "doktora" Malog. Mi ćemo stići razvijene zemlje u Evropi za 100 godina, pod uslovom da one miruju ili idu natrag u ekonomskom pogledu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE