Naftni gigant briljirao na berzi - dostigao vrednost od 1.880 MLRD. USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naftni gigant briljirao na berzi – dostigao vrednost od 1.880 MLRD. USD

  Naftna kompanija Saudijske Arabije “Aramko” je danas prvi put izašla na berzu i započela je trgovanje na saudijskoj berzi “Saudi Tadavul” uz mamutsku inicijalnu javnu ponudu deonica od 25,6 milijardi dolara, koja je postavila rekord kao najveća u istoriji.

  “Aramko” je u prvim trenucima na tržištu povećao vrednost za 10 odsto i ona je premašila ukupno teško zamislivih 1.880 milijardi dolara, što ga čini najvrednijom kompanijom na svetu.

  Naftni gigant u državnom vlasništvu započeo je trgovanje na saudijskoj berzi Tadavul posle početne javne ponude od 25,6 milijardi dolara, rekordno velike u istoriji.

  Kompanija je najavila prodaju 1,5 odsto svojih akcija za 32 saudijska rijala po akciji, odnosno 8,53 dolara.

  Vrednost akcija “Saudi Aramka” koja je odmah dostigla maksimalni rast od 10 odsto, odnosno 35,2 rijala (9,39 dolara) po akciji, čini “Aramko” vrednijim od najvećih pet naftnih kompanija sveta zajedno: “Ekson Mobil”, “Total”, “Rojal Dač Šel”, “Ševron” i BP.

  (AP Photo/Amr Nabil)

  “Aramko” prodaje 0,5 odsto svojih deonica pojedinačnim investitorima – od kojih su većina saudijski državljani, i 1,0 odsto institucionalnim investitorima, od kojih su većina Saudijci ili imaju sedište u Zalivu.

  Ta kompanija ima ekskluzivna prava na proizvodnju i prodaju energetskih rezervi Saudijskog kraljevstva. Osnovana je 1933. godine sa američkom “Standard Oilom”, a Saudijska Arabija je u potpunosti postala vlasnic 1980. godine.

  Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman planira da novac prikupljen prodajom tog dragulja kraljevine upotrebi za diversifikaciju ekonomije svoje zemlje i finansiranje glavnih nacionalnih projekata kojima se stvaraju radna mesta za milione mladih Saudijaca.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE