Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na putu ka e-agraru: Od 25 hiljada sezonaca državi 211 mil. RSD

  Od kada funkcioniše elektronski sistem za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi kroz onlajn platformu za pojednostavljenu registraciju radnika, u Srbiji su 294 poslodavca prijavila 25.606 sezonaca u poljoprivredi, a država je od toga ostvarila prihod od 211 miliona dinara.

  Kako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao na Drugom regionalnom okruglom stolu o zapošljavanju sezonskih radnika, sve su to samo početni koraci ka uvođenju e-agrara, kompletne elektronske uprave u poljoprivredi.

  „Sada imate situaciju da za 303 dinara možete da dobijete doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu. Nije to mala stvar.“

  Izračunajte samo koliko bi to u redovnim okolnostima koštalo da nemamo Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, podsetio je Nedimović.

  On je podsetio da je u poljoprivredi porasla cena radne snage, sa 1.200 ili 1.300 dinara, kolika je bilo pre nekoliko godina, na današnjih 2.500 dinara.

  Samo devet meseci od uvođenja elektronske registracije mogu se videti efekti ove reforme, jer, kako kaže direktorka Poreske uprave Dragana Marković, prijava radnika doprinosi smanjenju sive ekonomije i rada na crno, povećanju prihoda države, smanjenju birokratije i digitalizaciji.

  U periodu od početka primene zakona povećana je naplata prihoda. Za prvih devet meseci 267 poslodavaca uplatilo je 180 miliona dinara, a to je tek početak, kazala je Markovićeva i podsetila da je Poreska uprava uspela da digitalizuje sve poreske prijave, a od početka primene elektronskih servisa u Poresku upravu dosad je primljen 31 milion elektronskih prijava, umesto isto toliko papirnih obrazaca.

  Rezultati za prvih devet i po meseci:

  – 294 poslodavca (više od 80 fizičkih lica)
  – 25.606 prijavljenih radnika
  – 700.000 radnih dana angažovanja
  – 211.000.000 dinara za poreze i doprinose

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE