Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na pomolu SPAJANJE u auto-industriji vredno 50 milijardi dolara

  Italijansko-američki proizvođač automobila Fijat Krajsler i francuski PSA, vlasnik Pežoa, pregovaraju o spajanju kojim bi nastao 50 milijardi dolara vredan gigant, sposoban da se uhvati u koštac sa skupim tehnološkim i regulatornim izazovima.

  Dve grupe su odvojeno saopštile da pregovaraju o stvaranju kompanije koja bi se svrstala među najveće proizvođače automobila u svetu.

  Kompanije su trenutno prisiljene da puno ulažu u elektrifikaciju, smanjenje emisija štetnih gasova i novu tehnologiju visoko automatizovane vožnje. Paralelno ih muči i slabljenje potražnje.

  Kako bi se pronašao odgovor na te izazove, u FCA se u prvoj polovini godine povela rasprava o mogućnosti povezivanja s Pežoom, da bi potom uprava ipak predložila 35 milijardi dolara vredno spajanje s Renoom, procenjujući da bi im to donelo više koristi.

  U junu je predsednik uprave italijansko-američke kompanije Džon Elkan prekinuo pregovore nakon intervencije zvaničnika francuske vlade, koji su tražili od Renoa da prvo reši probleme u odnosu s japanskim partnerom Nisanom.

  Francuska država ima 12 posto udela u PSA preko državne banke BPI, a vlasničke udele drže i porodica Pežo i kineska vlada. Kineska prisutnost mogla bi biti sporna za Sjedinjene Države u slučaju povezivanja, s obzirom na aktuelne trgovinske napetosti između Kine i SAD, ističe Rojters.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE