Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NA IVICI HUMORA: Otcepljenje unutar otcepljenja Katalonije

  Usred krize u Kataloniji izbio i naizgled političko-humoristički, ali ni malo zanemarljiv zahtev da se od Katalonije otcepi „Tabarnija“, teritorija s Barselonom u središtu, gde je ogroman broj građana glasao za opstanak u Španiji.

  Tema je dobila publicitet i u nekim evropskim medijima, uključujući televizijsku mrežu Euronews.

  Uspaljene strasti oko otcepljenja donekle su se smirile, a već su krenule političke igre oko mogućeg rešenja za vladu, koju bi imali separatisti, čije su partije dobile najveći broj poslanika na izborima 21. decembra, ali čiji premijer ne izgleda da bi obavezno bio u Belgiju odbegli lider Karles Pućdemon.

  Čelno mesto u budućem katalonskom parlamentu zahteva stranka Građani harizmatične 35-godišnje advokatice Ines Arimadas koja je dobila najveći broj glasova i koja se zalaže za veću autonomiju, ali uz opstanak Katalonije u Španiji i Evropskoj uniji.

  Najpre viđena kao dovitljiv satirični protivudarac separatistima, zamisao o odvajanju Tabarnije, kompaktne teritorije unutar Katalonije sa središtem Barselonom, gde su građani ubedljivom većinom glasali za opstanak u Španiji sad je zapalila i društvene mreže i medije u samoj Kataloni i celoj Španiji.

  Razmena poruka, komentari i opipljivi predlozi za otcepljenje Tabarnije od Katalonije i ostanak u Španiji, poprimila je takve razmere da je i Španska kraljevska akademija uslišila molbu da se izjasni oko naziva i prideva ove oblasti unutar Katalonije koju već određuju kao spoj „Gornje Tabarnije“ i „Donje Tabarnije“.

  Reč je o zamašnoj teritoriji koja objedinjava oblast Barselone i Taragone i u suštini pokazuje da je stanovništvo Barselone i većine većih gradova u Kataloniji odbojno prema planu separatista.

  Sad pristalice Tabarnije daju mašti na volju, pa pored nabrajanja kulturnih, ekonomskih, socijalnih, političkih razloga, već navode da Tabarnija ima i poseban identitet, uključujući zastavu, himnu, pa i dres fudbalske reprezentacije, belu majicu sa znakom Sant Žordija (Sv. Đorđa), inače sveca zaštitnika Barselone.

  Niz posebno organizovanih grupa na društvenim mrežama vrlo maštovito parodira izjave i poruke glavnog pobornika nezavisnosti Katalonije, Karlesa Pućdemona i njegovih saradnika i pristalica, posebno preuzimajući ključna gesla separatista, ali sad sa sadržajem koji je obrnut za autonomiju i opstanak u Španiji.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP_Emilio Morenatti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE