Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Muka nemačkih restorana – manjak od 65.000 radnika

  Nemačkim restoranima i hotelima trenutno nedostaje više od 65.000 radnika, navodi Udruženje ugostitelja Dehoga. Nedostatak zaposlenih, prema mesečnim anketama, stalan je problem industrije, rekli su za dpa iz tog udruženja.

  „Savezna agencija za rad izvestila je o 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljskoj industriji za jun. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja barem dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta“, rekla je stručnjak za tržište rada iz Dehoge Sandra Varden.

  Varden je ukazala na brojke iz juna 2019, kada je prijavljeno gotovo 40.000 slobodnih radnih mesta. „I kao što znamo, problem se od tada (u jeku pandemije) pogoršao“, rekla je ona.

  Pogotovo sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesa za turistička odredišta, potreba i dalje raste, rekla je.

  U međuvremenu se gastronomski biznis nosio sa situacijom kako je mogao. „Ima objekata koji su zbog manjka radnika prisiljeni da skrate radno vreme, zatvaraju se određenim danima ili ograničavaju ponudu u jelovniku. Neki restorani su počeli da uvode više samoposluživanja.“

  Dehoga se nada da će se efekti zakona o kvalifikovanoj radnoj snazi iz inostranstva brzo osetiti i da će izbeglice moći lakše da pronađu posao.

  Osim toga, udruženje je pozvalo na kampanju osposobljavanja za više veština i na veće vrednovanje praktičnih zanimanja i veština.

  Plate i do 6.500 evra

  U ugostiteljstvu se prosečne plate kreću od 2.000 do 3.000 evra:

  Konobar: do 3.750 evra

  Kuhar: do 6.500 evra

  Pekar: do 4.000 evra

  Recepcioner: 1.700 evra

  Event menadžer: 3.500 evra

  Radnici u ugostiteljstvu često imaju napojnicu i besplatan obrok tokom radnog vremena, a tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri.

  Izvor: Seebiz

  Foto: BIZLife, pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE