Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cene struje, naknada

  Možemo li i kako podneti zahtev za umanjenje računa zbog odlaganja grejne sezone?

  Grejna sezona je zbog toplog vremena počela dve nedelje kasnije od planiranog, ali nadležni su odbacili mogućnost da računi budu umanjeni zbog toga.

  Zbog toga je organizacija koja se bavi zaštitom potrošača Efektiva napravila šablon po kome će nezadovoljni građani, pre svega Beograda, moći da od toplana zatraže umanjenje računa.

  Efektiva je napravila šablon zahteva koji mogu da koriste svi zainteresovani sa nedovoljno pravničkog iskustva. Osim toga navedena je i elektronska adresa na koju je potrebno poslati zahtev.

  Dejan Gavrilović iz Efektive kaže za N1 da su napravili šablon koji će moći pojedinačno da se šalju toplanama.

  Radijator, grejanje (Unsplash)

  Radijator, grejanje (Unsplash)

  „Čekali smo da vidimo li će oktobarski računi biti umanjeni. Pošto se to nije dogodilo, stvorili su se uslovi da građani ulože reklamaciju“, kaže on.

  Kako navodi Gavrilović toplana ima obavezu da odgovori u roku od osam dana, a ako odgovor bude negativan, on kaže da će savetovati građane da se obrate gradskom ombudsmanu koji je nadležan za rešavanje ovakvih stvari.

  „Ako i to ne pomogne, pozvaćemo građane na masovno pokretanje potrošačkih sporova“, poručio je on.

  Gavrilović kaže da su zahtev za umanjenjem računa poslali Sekretarijatu za energetiku Beograda i Komunalnoj inspekciji, ali da posle više od nedelju dana na upite niko nije odgovorio.

   

  Iz Udruženja potrošača Efektiva ranije su poručili da građani koji tokom cele godine plaćaju daljinsko grejanje mogu da traže umanjenje računa za oko 8,33 odsto za celu godinu.

  Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je juče da je pomeranjem početka grejne sezone ostvarena ušteda od više od 50 miliona evra.

  Ona je za TV Pink rekla da je „to ogroman novac, a da je i bivši nemački kancelar građanima poručio da će u stanovima morati da budu u džemperima“.

  „Srbija je spremna za zimu. Grejna sezona je uspešno počela, zaključno sa 10. oktobrom su napravljene sve pripreme. Potrebno je da se uhodamo, primećeni su neki rutinski kvarovi, ali ništa što ranije nije bio slučaj“, rekla je Đedović.

  Dodala je da „ako ne bude nepredviđenih situacija, ima dovoljno energenata“.

  Koliko smo uštedeli pomeranjem grejne sezone?

  Izvor: N1, BIZLife

  Foto: Unspplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE