Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ajvar

    Može li moćni ChatGPT da napravi ajvar? Ovo je njegov recept!

    Dok majstori pažljivo biraju paprike, peku ih na vatri i pažljivo prate svaki korak pripreme, postavlja se zanimljivo pitanje: može li im ChatGPT (veštačka inteligencija) pomoći u pripremi ajvara – tradicionalnog specijaliteta od pečene paprike i patlidžana. Pitali smo veštačku inteligenciju da li može da napravi ajvar i preporuči ukusan recept, piše WebMind

    ChatGPT : Virtuelni pomoćnik u pripremi ajvara

    ChatGPT nije fizički prisutan u kuhinji, ne može osetiti miris pečenih paprika niti fizički obraditi sastojke, ali može da vas vodi kroz svaki korak pripreme, ponudi savete, pa čak i prilagodi recept vašim preferencijama.

    Na primer, možete zatražiti savete o idealnom odnosu paprika i patlidžana, o načinu pečenja i ljuštenja paprika, o vremenu kuvanja i količini soli i ulja. Takođe, može vam predložiti različite tehnike skladištenja kako biste osigurali da vaš ajvar traje cele zime.

    Dok ChatGPT može pružiti recepte i savete, draž pripreme ajvara je u procesu – u ljubavi i pažnji koju uloži domaćin ili domaćica dok sprema ovaj ukusni delikates.

    Možda će budućnost doneti robote-kuvare koji će pratiti recepte veštačke inteligencije, ali za sada, ChatGPT je tu da vam bude virtuelni pomoćnik u pripremi, dok vi uživate u mirisu i ukusu ovog autentičnog jela.

    https://web-mind.rs/vestacka-inteligencija/moze-li-chatgpt-da-napravi-ajvar/

    Ovo su koraci ChatGPT-a za pripremu ajvara

    Priprema povrća: Potrebno je oko 10 kg crvenih paprika (najčešće roge). Paprike operite i osušite.

    Po želji dodajte 1-2 patlidžana za bogatiju teksturu. Patlidžan operite i osušite.

    Pečenje povrća: Paprike pecite na roštilju ili u rerni dok kožica ne postane tamna i napukla. Ako pečete u rerni, stavite ih na maksimalnu temperaturu (oko 220-250°C) i pecite dok kožica ne postane crna. Ako koristite patlidžan, pecite ga zajedno s paprikama dok ne omekša.

    Hlađenje i ljuštenje: Nakon pečenja, stavite paprike i patlidžan u zatvorenu posudu ili plastičnu kesu na 10-15 minuta kako bi se lakše ljuštili. Pažljivo oljuštite kožicu sa paprika i patlidžana. Uklonite semenke iz paprika i patlidžan prepolovite kako biste izvadili sredinu.

    Mlevenje povrća: Ispečene i oljuštene paprike i patlidžan sameljite u mašini za meso ili u blenderu, zavisno od željene teksture. Ako želite glatkiji ajvar, koristite blender, dok će mlevenje u mašini dati grublju teksturu.

    Priprema za kuvanje i kuvanje: Pripremite oko 200 ml suncokretovog ulja. Možete dodati i beli luk ili sirće ako preferirate. U velikoj šerpi zagrejte ulje na umerenoj temperaturi. Dodajte smesu od povrća: Dodajte samlevene paprike i patlidžan u ulje i počnite polako da kuvate. Kuvajte ajvar na umerenoj temperaturi 2-3 sata, uz stalno mešanje kako smesa ne bi zagorela. Ajvar je gotov kada ulje ispliva na površinu, a smesa postane gusta i homogena. Na kraju kuvanja dodajte so po ukusu, a opcionalno možete dodati beli luk ili malo sirćeta za kiselkastiji ukus.

    Pakovanje: Dok se ajvar kuva, pripremite sterilisane tegle. Tegle možete sterilisati u rerni na 100°C ili ih oprati vrelom vodom i ostaviti da se osuše. Vrući ajvar sipajte u tegle dok je još topao. Pritisnite ajvar u tegli da izbacite vazduh i izravnate površinu. Odmah zatvorite tegle i okrenite ih naopako da se vakumiraju. Ostavite ih da se tako ohlade.

    Čuvanje i služenje: Ajvar čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Tegle možete skladištiti u podrumu ili ostavi.Ajvar možete poslužiti uz meso sa roštilja, hleb, lepinje, sireve, kao namaz za sendviče ili kao prilog uz razna jela.

    Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

    Izvor: BIZLife/WebMind (Nemanja Kuč)

    Foto: Ilutsracija: Dall E3

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE