Možda ipak zabrane samo uvoz "evro 3" motora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Možda ipak zabrane samo uvoz “evro 3” motora

  Još nije doneta odluka o zabrani uvoza polovnjaka starijih od deset godina, nego da se razmišlja o rešenju, kaže ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

  Možda će se prvo zabraniti vozila sa “evro 3” motorom, kaže Trivan za Novosti. Ipak, naglašava da je najvažnije da se shvati da nam preostaje samo jedan put i da do njega moramo što pre da stignemo, a to je čist vazduh i da je to nešto oko čega nema pogađanja.

  Možda će prvo biti zabranjen uvoz samo za vozila sa “evro 3”, a ne i sa “evro 4” motorom, prenosi Trivan. Da li ćemo ograničiti uvoz na vozila mlađa od 10 godina ili samo u prvom trenutku za vozila sa “evro 3” motorom, videćemo.

  Ovo je bio samo svojevrsni probni balon da vidimo kakve će biti reakcije javnosti, uvoznika. Tek slede rasprave, paneli, izvagaćemo sve, ali od zacrtanog plana da Srbija ima ekološki bolja vozila na svojim putevima nećemo odustati.

  Očekivanja su da od sledeće godine zažive novi propisi, ali i subvencije za kupovinu novih hibridnih i elektrovozila.

  Ukoliko se ograniči uvoz vozila samo na one koji imaju eko-standarde sa najmanje “evro 4” motorom, to bi značilo da se granica za zabranu uvoza sa deset pomera na 14 godina.

  Naime, “evro 3” standard je uveden u proizvodnju 2000. godine i važio je pet godina. Od 1. januara 2006. sva vozila su morala sa imaju “evro 4” standard, što znači da bi moglo da se uveze i vozilo staro 14 godina.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE