Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mondrijanova slika 77 godina u muzejima „visi“ naopako

  Slika holandskog apstraktnog umetnika Pita Mondrijana okačena je naopako već 77 godina, otkrili su nedavno zvaničnici Muzeja umetnosti u Diseldorfu, gde je trenutno izložena.

  U tom muzeju je počela velika retrospektiva dela holandskog slikara, sa slikom „Njujork Siti 1“ iz 1941. godine. Međutim, slika je okačena naopako, navela je uprava muzeja.

  „Na jednoj fotografiji iz 1944. videla sam da je platno sa obrnute strane na štafelaju. To me je zaintrigiralo“, izjavila je kustos izložbe Suzan Majer-Buzer.

  Ona je rekla da je slika, sastavljena od nekoliko crvenih, žutih i plavih poteza koji se ukrštaju pod pravim uglom, bila od 1945. izložena u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku.

  Kada je slika 1980. godine poslata u muzej Diseldorfa, slika je okačena na isti način. Greška je verovatno učinjena jer slika nije imala potpis. Slika je okačena prema napisanom imenu umetnika na poledjini okvira.

  Pit Mondrijan (1872-1944) bio je holandski slikar i teoretičar umetnosti. Uveliko je pridoneo umetničkoj grupi De Stijl, koju je osnovao slikar i arhitekta Teo van Duisburg.

  Razvio je novi oblik apstraktne umetnosti – neoplasticizam. Svojim teorijskim stavovima i metodom Mondrijan je izvršio veliki uticaj na slikarstvo apstraktnoga izražavanja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE