Mogerini OČEKUJE ukidanje dodatnih taksi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mogerini OČEKUJE ukidanje dodatnih taksi

  Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerioni očekuje da će biti povučene dodatne carine na srpsku robu koju su uvele vlasti u Prištini.

  Ona je time na konferenciji za novinare posle ministarskog zasedanja EU-Albanija odgovorila na pitanje agencije Beta da li očekuje da će Priština povući takav potez. Takođe, dodala je, ona očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  Prethodno je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio da će Beograd nastaviti sa konstantnim pritiskom na evropske institucije kako bi Priština ukinula taksu od 10 odsto na srpsku robu.

  “Jedino nam preostaje da se obraćamo Evropskoj komisiji kao pokrovitelju CEFTA sporazuma da pritisne kosovske institucije da se ova mera povuče. Alternativa je da Kosovo izađe iz CEFTA”, poručio je Ljajić u Golupcu.

  “Ne možete sedeti za stolom gde važe jedna pravila za sve ostale partnere, a za vas neka posebna pravila. Čak ni zemlje koje su u ratu međusobno ne pribegavaju ovakvim drakonskim merama”, precizirao je Ljajić.

  On je rekao da ovakva situacija ne vodi nikuda i da svi napori na formiranju zajedničkog ekonomskog prostora padaju u vodu ukoliko Evropska komisija hitno ne reaguje.

  To će, kako je rekao, pre svega biti neuspeh EU koja je kroz Berlinski proces kao jedan od glavnih ciljeva formulisana formiranje zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu.

  Upitan da li je tačno da je prepolovljen plasman robe na KiM, Ljajić je rekao da se još uvek prikupljaju podaci, ali da su, nažalost, ti podaci približno tačni.

  Upitan kako komentariše spekulacije da udruženja potrošača sa Kosova pozivaju na bojkot srpske robe, ministar je poručio da se iza svega ovoga kriju ili mali politički interesi ili veliki ekonomski interesi.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE