MMF: Uspešno završena sedma revizija stendbaj aranžmana sa Srbijom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF: Uspešno završena sedma revizija stendbaj aranžmana sa Srbijom

  Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na juče održanoj sednici doneo je odluku o uspešnom završetku sedmog razmatranja rezultata aktuelnog stendbaj aranžmana Srbije, saopštla je ta organizacija.

  MMF je ocenio je da se trogodišnji aranžman zaključen februara 2015. uspešno sprovodi, da su ostvareni dobri makroekonomski rezultati i da je realni bruto domaći proizvod danas na višem nivou u odnosu na period pre izbijanja globalne ekonomske krize.

  Po oceni MMF-a inflacija se kreće u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja, dok je deficit tekućeg računa platnog bilansa značajno smanjen, navodi se u saopštenju koje je prenela Narodna banka Srbije (NBS).

  Odbor izvršnih direktora MMF-a konstatovao je da je poslovno okruženje u Srbiji unapređeno i preporučuje se dalji napredak u sprovođenju strukturnih reformi a od posebnog značaja je modernizacija obrazovanja, jačanje poreske administracije i restrukturiranje javnih preduzeća.

  Ističe se da odlični rezultati na prihodnoj strani budžeta pružaju podršku fiskalnoj konsolidaciji, što omogućava značajno manje prilagođavanje na rashodnoj strani budžeta. Međutim, kontrola tekućih rashoda je važna radi stvaranja prostora za smanjenje nivoa javnog duga kao i za veće kapitalne investicije, dodaje se u saopštenju MMF-a.

  Prema oceni izvršnih direktora MMF, monetarna politika je uspela da čvrsto zadrži inflaciju u ciljanim okvirima, dok je stabilnost deviznog kursa uticala na povećano poverenje na domaćem tržištu i smanjenje uticaja evroizacije.

  Sprovođenje dogovorenih mera u okviru programa doprinelo je otpornosti finansijskog sektora koji je sada u znatno boljoj poziciji da podrži privredni rast, navodi se u saopštenju i dodaje da je pored toga potrebno nastaviti sa naporima u rešavanju problematičnih kredita, kao i ubrzati reforme u finansijskim institucijama sa većinskim državnim vlasništvom.

  Završetak revizije staviće dodatnih 64,9 miliona evra na raspolaganje Srbiji u okviru stendbaj aranžmana, čime će ukupan raspoloživi iznos dostići 918,5 miliona evra.

  Srpske vlasti su najavile da ne nameravaju da povlače sredstva raspoloživa u okviru aranžmana.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE