MMF: Do 2050. Srbija GUBI petinu radne snage

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF: Do 2050. Srbija GUBI petinu radne snage

  Iako Srbija već sada ima migracije radnika, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), postoji opravdan rizik da se do 2050. godine znatno poremeti domaće tržište rada.

  Istraživanje koje je uradio MMF pokazuje da će procenat radne snage u Srbiji pasti za 20 odsto, ako država ne povuče neke od sistemskih mera, ojača prava radnika ili ako ne dođe do povećanja zarada kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

  Dramatično smanjenje radne snage. Zemlje regiona suočiće se sa tim problemom u narednih trideset godina, poslednje je upozorenje koje stiže iz MMF, čije istraživanje pokazuje da će svaki četvrti radnik u regionu “nestati” usled migracija ili zbog starenja.

  Iako Srbija već sada ima migracije radnika, prema prognozama MMF, rizik koji sledi do 2050. će znatno poremetiti domaće tržište rada.

  “Fond je predvideo da će Bugarska, Letonija, Poljska i Ukrajina zabeležiti najveći pad radne snage i to veći od 30 odsto, u narednih 30 godina, dok bi u Srbiji radna snaga mogla da padne za 20 procenata.”

  Ipak, iz MMF uveravaju da rešenja postoje, a samo neka koja navode su podizanje starosne granice za penzionisanje, ohrabrivanje žena i starijih radnika za ulazak na tržište rada i tehnološki napredak.

  Da je scenario o kom govori MMF u potpunosti izvestan, za N1 kaže analitičarka Centra za istraživanje javnih politika Tanja Jakobi.

  Navodi da odliv radne snage sada nije prisutan samo u visokostručnom, već i kod srednjestručnog kadra. Veća prava radnika vidi kao jedno od rešenja.

  “Jedan od razloga su slaba privreda i uslovi rada. Ljudi prosto ne žele da rade u ovakvim radnim odnosima gde se ne vodi računa o pravima radnika i gde nemate dostojanstveni rad.”

  Jedna od mera, ako gledamo sistemski, bila bi to da se poboljša funkcija države u tom delu poštovanja Zakona o radu, makar ovakvog kakav imamo, koji nije baš dobar i na strani radnika, navodi Jakobi.

  Stručnjaci iz MMF navode da će zemlje centralne i istočne Evrope potencijalno uvoziti radnu snagu. Koliko je situacija alarmantna, govore i podaci da je Srbiju za skoro dve decenije napustilo oko 650.000 ljudi.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE