Ministarstvo tvrdi: U pogonima Jure je sve OK

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo tvrdi: U pogonima Jure je sve OK

  Ministarstvo za rad saopštilo je da tokom tri vanredna inspekcijska nadzora u proizvodnim pogonima kompanije Jura u Nišu, Leskovcu i Rači, nisu utvrđeni propusti u nadležnosti Inspekcije rada.

  U saopštenju se navodi da su nadzori izvršeni povodom prijava da se u toj kompaniji ne poštuju pravila i mere u ingerenciji inspekcije rada, a usled vanrednog stanja izazvanog epidemijom koronavirusa.

  Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je da je dobio izveštaj inspekcije rada u kom se kaže da se u fabrikama u tom gradu ne poštuju sve preporuke Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

  Cvetanović je kazao da je od kompanije Jura u Leskovcu dobio pismo u kome ga mendžment moli da posreduje u povratku 170 radnika na posao koji su bili u izolaciji zbog sumnje da su inficirani korona virusom.

  On je pismo nazvao “tužnim” i kazao da je menadžment u pismu naveo da se firma nalazi u teškom stanju, da može da dođe do gašenja proizvodnje u Leskovcu i preseljenja u neku od okolnih zemalja.

  “Trenutna situacija je neodrživa i može doći do gašenja postrojenja i prebacivanja istog u neku od okolnih zemalja. Molimo da podržite vraćanje 170 zaposlenih na posao od 27. aprila. Oni mogu biti i testirani”, pročitao je Cvetanović deo pisma kompanije Jura.

  Dodao je da su pre nekoliko dana radnici te firme bili kod njega u kabinetu i da se nakon razgovora ponovo došlo do zaključka da može da se radi ukoliko se poštuju preporuke Zavoda za javno zdravlje Leskovac, date odmah posle informacije o prvom slučaju infekcije virusom u Juri i posle štrajka radnika.

  Pogon Jure u Rači radi od utorka punim kapacitetom sa oko 1.100 radnika u tri smene, dok su radnici pogona u Nišu i Leskovcu, njih ukupno oko 5.200, pozvani da se vrate na posao od ponedeljka 27. aprila.

  Proizvodnja u pogonima te kompanije je obustavljena nakon što je jedan broj radnika oboleo od korona virusa, a najveći broj njihovih kolega odbio da uđe u fabrički krug, uz obrazloženje da poslodavac nije ispoštovao mere zaštite uvedene u vreme epidemije korona virusa, da nemaju neophodnu zaštitnu opremu.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE