Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo: Kraljevina Saudijske Arabije garantuje kome ide oružje

  Ministarstvo trgovine i turizma Srbije povodom navoda o oružju iz Srbije koje je završilo kod sirijskih pobunjenika, navelo je da ne postoji zabrana izvoza oružja u Saudijsku Arabiju i da Ministarstvo smatra dovoljnom garancijom originalne sertifikata krajnjeg korisnika koje su izdali i overili ovlašćeni organa te zemlje, uključujući i izjavu „da roba neće biti reeksportovana bez pisane saglasnosti“ nadležnih organa Srbije.

  Novinari BIRN-a i OCCRP-a otkrili su da je tovar teških mitraljeza tipa „kojot“ prešao je put iz srpske državne fabrike u Kragujevcu, preko bugarskog trgovca oružjem i kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji, do sirijskih pobunjenika.

  U Ministarstvu trgovine i turizma za agenciju Beta navode da dozvole za izvoz oružja izdaju u skladu sa zakonom, a po dobijanju saglasnosti Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije.

  U pisanim odgovorima na pitanja agencije Beta Ministarstvo je navelo da je u 2013. godini oduzeta jedna dozvola za izvoz u Saudijsku Arabiju i to na osnovu naknadnih bezbednosnih informacija i saznanja, a odbijena su četiri zahteva, takodje na osnovu bezbednosnih informacija.

  „Izvoz u Kraljevinu Saudijsku Arabiju nije zabranjen niti jednim zvaničnim aktom Saveta bezbednost UN, organa  Evropske unije niti bilo koje druge medjunarodne organizacije. Najveći broj zemalja EU (Nemačka, Francuska, Italija), kao i SAD izvoze naoružanje i vojnu opremu u ovu zemlju u značajnim količinama i vrednostima“, rekli su u Ministarstvu.

  Oni su dodali da je u 2015. godini izdato ukupno 39 dozvola za izvoz u Saudijsku Arabiju, kao i da su sve dozvole izdate za istog krajnjeg korisnika Ministarstvo odbrane te zemlje, i „na osnovu originalnih sertifikata krajnjeg korisnika izdatih i overenih od strane ovlašćenog organa te zemlje u koje je bila uključena i izjava ‘da roba neće biti reeksportovana bez pisane saglasnosti nadležnih organa Republike Srbije'“.

  Kada je reč o izvozu mitraljeza „Kojot“ 12,7×108 mm u Saudijsku Arabiju, oni navode da je u 2015. godini izdata jedna dozvola za izvoz te robe privrednom društvu „Zastava oružje“ Kragujevac za izvoz 550 komada tog oružja, od čega je realizovan izvoz 205 komada (150 komada u 2015. godini i 55 komada u 2016. godini).

  U Ministarstvu su potvrdili navode BIRN-a i OCCRP-a da je kupac te robe bila bugarska firma BIEM, ističući da je „krajnji korisnik Ministarstvo odbrane Kraljevine Sudijske Arabije“.

  „O izvršenim isporukama dostavlja se overeni sertifikat kojim se takva isporuka potvrdjuje od strane krajnjeg korisnika robe-Ministarstva odbrane Kraljevine Saudijske Arabije. Taj sertifikat, uz ranije priloženu izjavu da roba neće biti reeksportovana bez saglasnosti Republike Srbije predstavlja dovoljnu garanciju“, objasnili su u nadležnom ministarstvu.

  Na pitanje kako misle da u budućnosti spreče eventualne zloupotrebe u izvozu oružja, nadležni navode da „Ministarstvo, pored pomenutih zahteva vezanih za potvrdu o prijemu robe i proveru sertifikata krajnjeg korisnika, nema zakonskih nadležnost za preduzimanje drugih mera na planu sprečavanja zloupotreba u trgovini i preusmeravanju oružja na druge neprijavljene destinacije“.

  Izvor: Beta

  Foto: MOD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE