Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar veruje: Srbija bi mogla da postane „silicijumska dolina“ Balkana

  Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović izjavio je danas kako bi Srbija mogla da postane „silicijumska dolina“ Balkana, jer je već danas ona središte regiona za inženjersku, tehnološku elitu iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

  „Radimo na tome da postojeće stanje dodatno unapredimo i očekujemo da Srbija može da postane ‘silicijumska dolina’ Balkana u godinama koje su pred nama“, rekao je Popović na inovacionom forumu „Otvorene inovacije 2017“ koji se održava u tehnoparku Skolkovo u Moskvi.

  On je istakao da Vlada Srbije različitim merama stimuliše razvoj inovacija.

  „Srbija je prva zemlja u regionu koja je, po uzoru na mnoge države u svetu, imenovala ministra za inovacije i tehnološki razvoj“, rekao je Popović i dodao da je to pokazatelj da srpsko državno rukovodstvo vidi inovacije kao osnovu budućeg ekonomskog rasta zemlje.

  On je istakao da se Vlada Srbije zalaže za politiku promovisanja inovacija i inovacionog preduzetništva, „a to uključuje smanjenje birokratije, unapredjenje zakonodavnog okvira, povoljno oporezivanje i olakšano finansiranje startapova“.

  „U razvoju našeg inovacionog i startap ekosistema u velikoj meri se oslanjamo na iskustva zemalja koje su globalni lideri u inovacijama, kao što su Švajcarska, Finska i Izrael“, rekao je Popović tokom učešća u panel diskusiji pod nazivom „Digitalni ministri“.

  On je ocenio da se Srbija ubrzano kreće ka izgradnji sopstvenog modela Industrija 4, „kako bi kroz okvir digitalne inovacije modernizovala svoju industriju i učinila je globalno konkurentnom“.

  „Želimo da učinimo Srbiju sposobnom da kroz inovacije bazirane na digitalizaciji proizvodnih procesa, odnosno kroz primenu robotike, mehatronike, fleksibilne i inteligentne proizvodne automatizacije, pronadje ekonomske niše u kojima će biti bolja od drugih“, rekao je Popović.

  On je istakao da Srbija ima jedinstvenu perspektivu izmedju Rusije, Evrope i Kine.

  „Povezani smo i sa zapadom i sa istokom. Bliski smo sa EU i taj odnos može da nam pomogne u finansiranju i uspostavljanju visokotehnološke saradnje. Mi smo takodje veoma blizu Rusije i želimo da uključimo Rusiju u razvoj naše ekonomije zasnovane na inovacijama“, rekao je Popović.

  On je naveo da je i Kina počela da investira u Srbiji i da joj pomaže da unapredi inovacionu i tehnološku infrastrukturu, precizirajući da u Beogradu, uz pomoć kineskog partnera, naredne godine počinje izgranja najvećeg i najsavremenijeg industriskog parka u jugoistočnoj Evropi.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Kole

   Ako se ostvari ova njegova zamisao bićemo najjači u regionu. Zbog toga ovakvu ideju treba podržati. Samo da ne ostane na priči već i da se uradi nešto konkretno. Samo napred Nenade!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE