Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar o situaciji u PKB: To je sada svemirski brod u odnosu na ranije

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je kompanija Al Dahra u sistem proizvodnje PKB uložila 75 miliona evra mimo prodajne cene, kao i da će biti uloženo još 50 miliona evra.

  „Svemirski brod u odnosu  na ranije“

  To je sada, kako je istakao „svemirski brod u odnosu na ono što je nekada postojalo u PKB, kada je ta kompanija dugovala 60 miliona evra“.

  Povod za Nedimovićevu izjavu „Politici“ je snimak koji su objavili mediji, gde se vide neuhranjene krave uz komentar da to pokazuje u kakvom su stanju životinje koje se gaje na imanju Al Dahre, koja je 2018. kupila PKB.

  Nedimović je rekao da svako ko se bavi stočarstvom zna da među 7.000 krava mora biti 50-60 koje su bolesne ili neuhranjene, i dodao da je Al Dahra potpuno rekonstruisala objekte i promenila uslove za rad.

  „Izgrađena je nova fabrika koja će, nadam se, biti puštena u rad, obnovljena je mehanizacija i to je sada svemirski brod u odnosu na ono što je nekada postojalo u PKB, kada je ta kompanija dugovala 60 miliona evra“, rekao je Nedimović.

  „To nije posao ministra, Al Dahra ima ugovorne obaveze“

  Komentarišući izjavu predstavnika sindikata da vlada neizvesnost oko daljeg poslovanja te firme i statusa zaposlenih od novembra, kada ističe ugovor između države i Al Dahre, Nedimović je odgovorio da nije posao ministra poljoprivrede da reguliše taj deo posla.

  „Al Dahra ima svoje ugovorne obaveze i još nisam čuo da je rečeno da će neko biti otpušten – mogu da razumem strah ljudi za svoju egzistenciju, ali o tome se razgovara sa predstavnicima Al Dahre, a ne sa opozicijom“, rekao je Nedimović za „Politiku“.

  Kada će biti poznata sudbina PKB korporacije?

  Sudbina PKB korporacije čiju je imovinu kupila firma Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biće poznata za nekoliko meseci kada bude završen biznis plan, rekao je ovih dana sekretar u Samostalnom sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Milisav Đorđević.

  On je za Betu rekao da direktor Al Dahre Srbija, pod kojim nazivom sada posluje PKB korporacija, Dušan Radičević nije mogao nedavno da preciznije kaže da li će se u toj poljoprivrednoj firmi nastaviti stočarska proizvodnja, odnosno zadržati farma krava i u kom obimu.

  „Al Dahra je nedavno ugasila farmu krava u Padinskoj Skeli, a pre godinu dana farmu Dunavac sa ponajmanje po 1.000 krava. Pitao sam direktora Radičevića šta se planira sa stočarskom proizvodnjom jer ako se ona ugasi bez posla će od 1.050 radnika, koliko ih je sada, ostati oko 400, i odgovorio mi je da još ne može da pruži precizan odgovor do izrade novog biznis plana“, rekao je Đorđević.

  Sindikat strahuje da će radnici ostati bez posla

  On je naveo da se sindikat ne meša u poslovnu politiku Al Dahre već strahuje da će radnici ostati bez posla, a da sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem ne može da uspostavi socijalni dijalog i razgovara o problemima u bivšem PKB-u.

  „PKB je strateški važna firma za Beograd i Srbiju i očekujemo da neko reaguje i spreči eventualnu nameru o gašenju stočarske proizvodnje“, rekao je Đorđević.

  On je rekao da postoji opravdana bojazan da će vlasnici PKB ugasiti stočarsku proizvodnju jer mnoge činjenice ukazuju da se ide u tom pravcu, a da ih je i država, ugovorom o prodaji imovine PKB-a, obavezala da zadrže postojeću proizvodnju tri godine koje ističu u novembru ove godine.

  „Krave iscrpljene zbog muže“

  Vlasnici tog kombinata su, prema njegovim rečima, „doveli stručnjake iz Engleske koji su preporučili mužu krava četiri puta dnevno zbog čega je stoka iscrpljena i u lošem je zdravstvenom stanju jer je to neizdrživo“.

  „PKB je pre privatizacije probao da uvede treću mužu dnevno i posle mesec dana krave su bile potpuno iscrpljene“, rekao je Đorđević, povodom snimka sa farme u PKB na kojem se vide iscrpljene krave, a koje su u međuvremenu sklonjene u zatvoren i manje pristupačan prostor.

  On je rekao da je Al Dahra izgradila fabriku za preradu deteline lucerke kakvu ima i u Rumuniji i da tu hranu šalje u Abu Dabi, pa, kako je ocenio, „nije isključeno da će se jednog dana pojaviti uvozno mleko od tamošnjih krava“.

  Dodao je da je PKB prodat zbog poslovanja sa gubitkom, a da sada i Al Dahra posluje isto tako.

  Najveći deo imovine PKB korporacije, oko 17.600 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 20.000 grla goveda, sva mehanizacija i zalihe rezervnih delova prodati su u septembru 2018. godine Al Dahrinoj firmi, registrovanoj u Iirigu Al Dahra Irig za oko 121 milion evra od čega se 105.055 miliona evra odnosilo na imovinu, a 17 miliona evra na stočni fond.

  Hektar zemlje je prema gruboj računici prodat za 4.700 evra da bi godinu i po kasnije PKB prodao hektar na jednoj parceli osam puta skuplje.

  Sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović je, prilikom potpisivanja ugovora o prodaji imovine, rekao da „počinje novi period za PKB, a samim tim i za Srbiju“, a potpredsednik i suosinivač Al Dahre Kadim Abdul Aldarei da će „PKB biti tri puta bolja firma nego što je bila“.

  Izvor: BIZLife/Politika/Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE