Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar o natalitetu: „Šta da damo ženi da rodi TREĆE DETE?“

  U Srbiji je prošle godine živelo čak 600.000 ljudi manje nego 2002. godine. To znači da je naša zemlja za manje od dve decenije izgubila gotovo deset odsto stanovništva i da je nastavljen zabrinjavajući trend depopulacije, a ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović kaže da je negativni priraštaj posledica mnogo faktora.

  “Ovo što mi imamo ovde nije ništa novo. Svi imamo ovaj problem. Ovo je posledica civilizacijskog hoda i pristupa životu. Od jedne pozicije u kojoj je dete bilo centar sveta, došli smo zahvaljjuući tom civilizacijskom hodu da dete više nije ni blizu vrha. Prevladao je hedonizam”, kazao je Dmitrović za TV Prva.

  On kaže i da nije više san mladih da imaju četvoro dece, nego  da imaju  dve kuće, jahtu, da putuju po svetu…

  „Finansijska situacija nije uticala na problem, to je pitanje svesti“

  Dodao je da finansijska situacija nije uticala na depopulaciju.

  “Najbrojnije porodice su u Srbiji su one koje žive jako loše. Ali ne žive loše jer imaju mnogo dece, živele su loše i pre nego što su odlučili da imaju toliko dece”, naveo je.

  Dmitrović je objasnio da “država jedino može da uradi ako je nešto pitanje socijale”, a ovo nije takvo pitanje već „pitanje svesti“.

  Da je do socijale, najbogatije zemlje bi imale po četvoro dece u porodici, istakao je.

  Ministar je kao primer uzeo Finsku, koja prema parametrima ima najsrećnije stanovnike na svetu.

  Istakao je da, uprkos svim uslovima, platama i zdravoj životnoj sredini, ta zemlja ima stopu fertilnosti kao u Srbiji.

  „Žene imaju slobodu, šta da učinimo da odluče da rode treće dete“

  Dmitrović je takođe, naveo da je jako bitna uloga žena u borbi protiv negativnog priraštaja.

  Na konstataciju voditeljke da nije samo do žena, Dmitrović je odgovorio: “Nije do vas u onih 10 odsto, a u 90 odsto jeste”.

  On je istakao da su žene doživele potpunu emancipaaciju. Kao primer toga, naveo je da 72 odsto srpskog pravosuđa čine žene.

  “Žene su doživele potpunu slobodu. Da bude akademik, najbolji matematičar, ekonomista, da se ostvari na svakom polju. Šta mi toj ženi, mi muškarci, mi društvo, država, treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete”, istakao je on.

  Problemi sa poslodavcima

  Ministar je naveo da žene imaju problem sa poslodavcima, te je naveo da su neki poslodavci tražili devojkama da potpišu ugovor kojim se obavezuju da u narednih 10 godina neće ostati u drugom stanju.

  “Poslodavac zaposli tu ženu i ona posle 10 meseci kaže da je u drugom stanju. Ovaj proguta knedlu i kaže: ‘Dobro’. Mora da joj nađe zamenu, ne sme da je otpusti. Ona se vrati, a u 90 odsto slučajeva poslodavac gleda da je ne vrati na isto radno mesto, već na neko za manju platu. Onda i dalje želi da rodi i da ima drugo dete ili treće. Drugo dete dođe, tad počinje njen pakao. On mora da ispoštuje zakon, ali kad se vrati sigurno će joj saopštiti ili da je tehnološki višak ili da mora da ide na sud. I onda kaže: ‘Kroz taj pakao neću da prolazim’ “, kazao je on.

  „Država tu ne može da interveniše“

  Na pitanje šta može država da uradi kako bi zaštitila te žene od takvih situacija, Dmitrović objašnjava da “nema zakona koga onaj koji to želi da ga izigra ne može da ga izigra ili opstruira”.

  “Dovoljno je da se ne pojavi na tri ročišta, i žena prolazi kroz pakao. Tu država ne može da interveniše”, naveo je ministar.

  Govoreći o predlogu da se mladim roditeljima dati 5.000 evra za novorođenče, naveo je da finansijski slučaj jeste važan, ali ne i presudan.

  Na konstataciju voditeljke da nije slučaj da predlog o finansijskoj pomoći nije spektakularan, Dmitrović je upitao:

  “Znate li neku ženu koja neće da rodi dete i onda joj kažete: ‘Dobićeš 5.000 evra’, a onda zatim kaže da hoće?”.

  “Treba da se vidi da li budžet to može da izdrži. Nemamo veći problem od toga… Izaći ćemo na jesen sa tim predlozima”, naveo je Dmitrović.

  Važan „balans“ u razvoju gradova i ruralnih sredina

  On je istakao da je  demografski krah krenuo pražnjenjem sela. Jedna od mera jeste, kako ističe Dmitrović, da se napravi balans u razvoju gradova i nekih ruralnih sredina. Objasnio je da možemo da imamo situaciju u narednim godinama da svi pređu da žive u gradovima.

  “To je kraj nacije i države. Žene su te koje odlučuju… i moramo da ih stimulišemo”, naveo je ministar.

  Imamo najmanju rodnost u pograničnim predelima, ističe on i kazao je da država radi na poboljšanju infastrukture, odnosno da imaju sve što imaju u gradu, i da se radi na unapređivanju tamošnjih turističkih potencijala.

  Na pitanje propisa zakona da majke moraju da rade 18 meseci u jednoj firmi kako bi imale 100 odsto isplatu zarade tokom porodiljskog odsustva kod tog poslodavca, on je kazao da taj zakon nije idealan i da se radi na njemu.

  Izvor: TV Prva

  Foto: Beta/Saša Đorđević

  What's your reaction?

  Komentari

  • žena, majka, kraljica

   Muškarci su danas bedno neodlučni i zaplašeni od svega i svačega. Ministre, za bebu je potrebno dvoje!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE