Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar najavljuje: Noćno grejanje i veće količine gasa iz Ruije

  Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić najavio je danas da će toplane u Srbiji raditi i noću sve dok to vremenske prilike zahtevaju.

  „Energetska situacija je potpuno stabilna i pod kontrolom, snabdevanje gasom je potpuno uredno i imamo i Banatski dvor kao rezervu“, kazao je Antić za RTS.

  Komentarišući ugovore s Rusijom potpisane pre nekoliko dana u oblasti energetike, on je kazao da će Srbija dobijati veće količine gasa i moći će da ga prodaje drugim zemljama.

  „Srbija je usled povećanog privrednog rasta trošila veće količine gasa, pogotovo u 2017. godini, kada je potrošnja bila veća za 22 odsto, što je nametnulo potrebu da s ruskim parterima razgovaramo o većim količinaa“, rekao je Antić.

  Kako je dodao, Srbiji će na raspolaganju biti za 33 odsto veće količine ruskog gasa, a Srbijagas će moći da odredjene odredjene količine gasa isporučuje drugim zemalja.

  „Ako kroz Srbiju prodje veliki gasni sistem, to će omogućiti da postanemo u većoj meri tranzitna zemlja“, rekao je Antić i objasnio da se pregovara o gasovodu koji bi bio neka vrsta nastavka Turskog toka, a preko Bugarske i Srbije bi išao do Madjarske i Austrije.

  Istakao je da ima napretka u realizaciji projekta gasne interkonekcije sa Bugarskom, i da se očekuje da u narednoj godini budu obezbedjeni svi uslovi za početak izgradnje tog gasovoda.

  „To je sa Srbiju važnao zbog približavanja gasnim projektima vezanim za Kaspijski basen“, kazao je Antić.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ing Zoran Vukov

   Hvalisanja ministra Antića su nepotrebna jer smo se već uverili da često od želje do realizacije projekata se ili odustaje ili iz drugih razloga ne realizuju. Narod voli da kaže "prvo skoči pa onda kaži hop". Tako smo već godinama slušali uspehe od realizacije JUŽNOG TOKA a da se taj projekat nije realizovao. Hvalisanje može da se prihvati onda kada se izvrši projekat i kada se izgradi gasovod i poteče prve količine gasa za korisnike u Srbiji. Sada se već hvalimo i da možemo da prodajemo gas drugim korisnicima a da je sve ovo daleko od realizacije. Niko se ne pita zašto je sklopljen ugovor sa kinezima za toplovod od Obrenovca do Beograda? Pa taj toplovod je ustvari alternativa ako se prekine dotok Ruskog gasa od Mađarske jer bi tada beograd koji se greje sa gasom ostao bez daljinskog grejanja i zato je iz naftalina izvađen projekat koji je prekinut kao nerentabilan jer je to jedina moguća opcija ako svi ovi snovi propadnu a prekine se dotok gasa iz Mađarske zbog odnosa Rusije i Ukrajine.

  • Ing Zoran Vukov

   Građani koji se greju daljinskim grejanjem nisu svesni da moraju da očitavaju kalorimetar u zgradi i da sami ustanove koliko kwh/m2 stana toplana isporučuje svakog meseca od Oktobra do Maja kako bi utvrdili svoju STVARNU OBAVEZU ZA PLAĆANJE jer se ova naplata nezakonito izvodi. Infostan nema službu koja očitava kalorimetre u zgradi već to radi Toplana koja podatke ne dostavlja već se naplata obavlja sa akontacijama (koje su sačinjene sa dvostruko većim količinama kwh nego što se godišnje isporuči po m2 stana) i koje se plaćaju 12 meseci a da se na kraju obračunskog perioda ne prikazuje OBRAČUN između kupljenih kwh i isporučenih kwh u periodu isporuke toplotne energije. U ovoj grejnoj sezoni isporučeno je u Oktobru 4,8397 kwh/m2 stana, pa je stvarna obaveza za stan od 60 m2 x 4,8397 kwh/m2 =290,382 kwh x 7,57 din/kwh=2.198,19 din -7% (za plaćanje u roku)=2.044,32 din. U Novembru je isporučeno 13,7937 kwh/m2 stana x 60 m2 =827,622 kwh x 7,57 din/kwh=6.265,09 din-7%=5.826,54 din . Do 16 12 2017 isporučeno je u Decembru =9,1717 kwh/m2 stana a grejano je i noću. U Beogradu sa cenom 1432,71 stan od 60 m2 je do sada platio od Maja za 7 meseci 835,7475 din/m2 stana x 60 =50.144,85 din -7%=46.634,71 din, lako je izračunati da je isporučeno za 2 mes vrednost od :Okt=2.044,32 din i za Nov=5.826,54 din , što je ukupno 7.870,86 din a plaćeno je više 38.763,85 din, a to građani nisu svesni da beskamatno finansiraju Toplanu i gradsku Vlast. jer se bez obračuna više naplaćeni novac zadržava. Ako uporedimo trošak za grejanje zgrade sa 4 stana od 285 m2 grejne površine koja ima 4 stana koji se greju gasom tada stan od 60 m2 je u Oktobru utrošio =38,5263 m3 koji su plaćeni 1.722,95 din . U Novembru je utrošio 117,2631 m3 i platio je 5.080,63 din. Ukupno za 2 meseca=6.803,58 din. Ako izračunamo koliko je utrošio kwh efektivnih za grejanje =5,5927 kwh/m2 u okt + 17,003 kwh/m2 u Nov = ukupno 22,5957 x 60 m2=1355,742 kwh za 2 meseca. Cena iskorišćenog kwh iznosi 6803,58 din (plaćeno : 1.355,742 (iskorišćeno kwh)= 5,018 din/kwh , dok je korisnik koji se greje daljinski do sada ga košta isporučeni kwh 46.634,71 din (platio) : 1.118,0kwh (isporučeno) =41,71 din/kwh, ali će ta cena tokom sledećih meseci opadati, ali će za prosečnu sezonu (u kojoj se isporuči 97,73 kwh/m2 stana ona iznositi 13,63 din/kwh , što je više od grejanja sa gasom za 8,62 din. Problem građana je što ne očitavaju kalorimetar u zgradi i ne dele sa ukupnom stanbenom površinom kako bi saznali koliko kwh treba mesečno i godišnje da plate, a računi Infostana su nezakoniti kao i cenovnici svih toplana u Srbiji. Više na ovu temu možete saznati ako ukucate grejanje Zoran Vukov ili Detaljno objašnjenje - kako nas kradu na grejanju.

  • Ing Zoran Vukov

   Poučno je odslušati predavanje profesora Miodraga Zeca na YOU TUBE dato 1.06.BIZIT - Miodrag Zec i to od šestog do devetog minuta gde govori o nevernom Tomi, i to je jako značajno i sada kada nam političati nešto obećavaju a naročito kada pogledamo račune od Javnih preduzeća kao Infostan-a, Telekoma Srbije ili Elektro distribucije koji su tako sačinjeni da kriju stavke kojim se nezakonito nešto naplaćuje. Računi Infostana bez podataka o očitanim stanjima brojila :vodomera, strujomera za zajedničku potrošnju, i kalorimetra za merenje isporučene toplotne energije su neispravni i nezakoniti jer ne prikazuju na osnovu kojih podataka su određeni iznosi obaveza i na koji način je izvršena podela što korisnik nije u mogućnosti da izvrši proveru već MORA DA VERUJE A DA NEVIDI kao svi koji veruju sem nevernog Tome. Tako sam i ja snimajući stanja mernih uređaja sa digitalnim fotoaparatom sa datumima i uvidom u falsifikovane cenovnike toplane u zgradi od kada je ugrađen kalorimetar utvrdio nezakonitu naplatu koju sam izneo na YOU TUBE, sa željom da ukažem građanima da su predmet ptrvare i obmane i da ti računi ne sadrže elemente na osnovu kojih se izračunavaju obaveze za plaćanje. Račun mora da sadrži podartke sa otpremnice koju je prilikom očuitavanja mesečnih stanja potpisao i overio korisnik koji plaća uslugu. Ti podaci su nekada postojali i u računu Telekoma Srbije kao očitana stanja brojila inpulsa ali je to ukinuto i sada niko nemože da utvrdi prevaru i uputi raklamaciju. Isto je i sa računom za električnu energiju gde se dva očitana stanja izmišljenom podelom naplaćuje sa 6 cena i još se naplačuju druge stavke koje se ne mogu prikazivati već su već unete u prodajnu cenu kwh, i t d. o svim nedostacima sa kojim se građani nezakonito opterećuju zahteva veći prostor za objašnjenj, ali je ključno što Vlast to prikazuje kao istinito a nije i svi građani treba da veruju da je to tačno kao i članovi dati u ZAKONU O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU gde se ne utvrđuje ispravnost računa na osnovu kojeg se tereti DUŽNIK.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE