Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Mali, BDP

  Ministar Mali otkrio koliko će PORASTI penzije

  Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa šeficom Kancelarije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julijom Ustjugovom o predlogu budućih fiskalnih pravila, a poseban akcenat stavljen je na povećanje penzije i izmenu švajcarske formule radi uskladjivanja rasta primanja najstarijih sugrađana.

  Kako se navodi u saopštenju ministarstva finansija, Mali je govorio o uvodjenju „švajcarske formule plus“, kojom se predvidja rast penzija „uskladjen sa rastom zarada u privredi“.

  On je istakao da je udeo penzija u BDP-u u Srbiji 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a da se pri tome, kako je naveo, ne ugrozi održivost javnih finansija.

  Koliko će rasti penzije i od čega to zavisi?

  „Ideja nam je da ukoliko je udeo penzija ispod 10 odsto BDP-a, imamo pravo na vanredno uskladjivanje. Ako su penzije izmedju 10 i 10,5 odsto BDP-a da se uskladjuju sa rastom prosečnih zarada u privredi, ako su izmedju 10,5 i 11 odsto da bude švajcarska formula, a da iznad 11 odsto, da ih uskladjujemo sa inflacijom“, kazao je Mali.

  Ministar je rekao i da je Srbija „potpuno finansijski stabilna“, kao i da ima novca za najavljeno povećanje penzija izmedju 18 i 20 odsto, i da je ideja da penzije budu uskladjene u dva navrata – u oktobru ili novembru, i u januaru.

  U saopštenju se dodaje da, uz konsultacije sa stručnim timom MMF-a, treba da bude usvojeno novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost.

  Najavljeno je i da će razgovori sa MMF-om biti nastavljeni, kako bi se našlo najoptimalnije rešenje za očuvanje fiskalne stabilnosti, u uslovima svetske ekonomske krize.

  Predsednik već najavio povećanje primanja: „Država štedela, nije se razbacivala“

  Država će povećati penzije za 18,2 odsto sledeće godine, rekao je ove nedelje predsednik Aleksandar Vučić i najavio povećanje minimalne zarade, kao i plata u javnom sektoru.

  On je poručio da kreću razgovori sa MMF, ali s obzirom da je masa penzija na nivou od oko 9,1 odsto BDP ima prostora za povećanje penzija.

  Vučić je rekao da je država u prethodnom periodu štedela i da se nije razbacivala parama pred izbore.

  Predsednik najavio DVOCIFRENO povećanje penzija i minimalca

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE