Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  mind park

  MIND Park – mesto za RAZVOJ BIZNISA: Osnivač za BIZLife o načinu na koji će funkcionisati

  Projekat MIND Park je započet 2018. godine i zamišljen kao integralno proizvodno-tehnološki i logistički centar za železničku, visokotehnološku i avionsku industriju.

  Predstavlja kompletnu „grinfild” investiciju, u okviru koje je, do danas, izgrađeno više od 60.000 kvadrata proizvodnog i poslovnog prostora. Industrijska zona je potpuno infrastrukturno opremljena snabdevanjem vodom, strujom, gasom, kanalizacijom i postrojenjima otpadnih voda.

  O potencijalu, planovima i značaju ovog projekta nešto više rekao nam je Bratislav Milanović, osnivač i direktor MIND Group.

  • Na čemu trenutno radite u MIND Parku?

  ‒ Upravo smo uspešno okončali prvu fazu investicije na 60.000 izgrađenih kvadrata proizvodno-poslovnog prostora, od čega je 99 odsto prostora već popunjeno kompanijama koje posluju u sastavu MIND Group, kao i kompanijama koje su prepoznale MIND Park kao mesto za dalji razvoj svog biznisa. Započeli smo i drugu fazu investicije, u kojoj je za ovu godinu planirano da se okonča izgradnja logističkog centra na 15.000 kvadrata, u saradnji sa kompanijom Nelt, a istovremeno radimo i na proširenju proizvodnog kapaciteta za potrebe naše kompanije AMM Manufacturing, kao i kompanija Siemens i Autolift.

  U fokusu nam je otvaranje avionske travnate piste, koja će biti operativna do kraja maja ove godine, kao i izgradnja avio-piste od 1400 m sa graničnim prelazom i carinskim terminalom, na koju će moći da sleću i avioni međunarodnog saobraćaja.

  Kako je ta pista planirana, pre svega, za potrebe poslovne avijacije i malih kargo aviona, to je ono što će nam dati izuzetnu konekciju sa ostatkom sveta i partnerima koji su van granica Srbije.

  • Koji su planovi za bližu budućnost u MIND Parku?

  ‒ Planovi u MIND Parku u narednom periodu obuhvataju proširenje proizvodnih i poslovnih kapaciteta. Intenzivno pregovaramo sa kompanijama koje su zainteresovane za dolazak u Srbiju sa svojim poslovnim potencijalima, a razgovaramo i sa postojećim partnerima u MIND Parku, s obzirom na to da su svi na maksimumu svojih kapaciteta. Postojeći zakupci su veoma zadovoljni onim što su dobili kod nas, a to su, pre svega, stručnost kadrova i generalni uslovi za poslovanje. Takođe, sada smo u fazi projektovanja i planiranja izgradnje naučno-tehnološkog parka, ali smo fokusirani i na interesantne projekte, poput studije izvodljivosti za potpunu energetsku održivost. Taj projekat treba da obuhvati rezidencijalni, ali i kongresni deo, potpuno energetski nezavisan, uz korišćenje zelene i termalne energije, u okviru potpuno samoodrživog ekosistema.

  mind park

  • Objasnite nam koncept naučno-tehnološkog parka, kao i njegov značaj za zemlju u kojoj se gradi.

  ‒ Naučno-tehnološki parkovi imaju veliki značaj za region u kojem se grade. Oni podrazumevaju korišćenje najsavremenijih tehnologija, rad na razvoju i unapređivanju poslovanja, poslovnog ambijenta, ali i uvezivanje i saradnju između privrede, univerzitetâ i naučnih institucija. Ono što je dobra praksa ovih parkova jeste da su u zemlji u kojoj se grade upravo oni pokretači industrije. Svaki naučno-tehnološki park prati startapove, koji su od izuzetne važnosti i za koje se postavljaju prvi koraci. Oni potom prerastaju u mala i srednja preduzeća, a ti mladi preduzetnici dobijaju uređen sistem i sve potrebne uslove za rad.

  Naša ideja je da napravimo čvršći spoj između privrede i naučno-tehnoloških parkova. Kako nauku i tehnologiju uvek prati IT industrija, fokus je da se napravi naučno-tehnološki park sa startap centrom, najsavremenijim laboratorijama za istraživanje i razvoj i svim onim što treba da prati uspešan i kvalitetan proces proizvodnje.

  • Koliko je važno kontinuirano ulagati u inovativnost proizvodnje, privrede, same industrije danas?

  ‒ Kada govorimo o privrednim društvima koja planiraju dugoročan opstanak na tržištu, ona moraju da ulažu u inovativnost u proizvodnji, a posebno u ljude. Svi resursi su ograničeni, ali su dostupni – osim ljudi, kojima se posebno treba posvetiti kroz pružanje obuka i razvoj. Ono što mi radimo u MIND Parku jeste stalna obuka ljudi kroz interne i eksterne aktivnosti, a na prvom mestu – vođenje računa o kvalitetu naših proizvoda. Stoga smo osnovali IMW Institut, koji je akreditovan za ispitivanje kvaliteta materijala, zavarenih spojeva, sa fokusom na unapređenju svih komponenata proizvodnje. IMW Institut je uključen u sve projekte koji se odvijaju u okviru MIND Group, od same proizvodnje, preko istraživanja, kao i razvoja novih tehnologija za zaštitu životne sredine.

  mind park

  Kontinuirano unapređenje kvaliteta proizvoda, praćenje novih tehnologija i optimizacija proizvodnje ono su što je najvažnije za uspešno odvijanje svih procesa proizvodnje i poslovanja. Digitalizacija i industrija 4.0 su pojmovi koje ozbiljne kompanije moraju razumeti i pratiti kako bi uspešno poslovale. Usaglašenost sa potrebama tržišta, uz stalni fokus na kvalitet i inovacije – predstavljaju osnovne elemente razvoja i dugoročnog uspeha.

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE