Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milijarder „redukovao“ stav o veštačkoj inteligenciji

  Iako je ranije upozoravao na izazove koje veštačka inteligencija donosi, saosnivač Microsofta sada tvrdi da će prednosti koje će nam doneti biti daleko veće od mogućih problema.

  Tokom konferencije Misk Global Forum u Rijadu u Saudijskoj Arabiji, milijarder Bil Gejts rekao je šta misli o tehnološkom napretku, uključujući i veštačku inteligenciju.

  Gejts ovaj put tvrdi da će nam veštačka inteligencija pomoći u borbi protiv zaraznih bolesti.

  Takođe je naglasio da će značajno promeniti tržište rada u razvijenom delu sveta, što će nam omogućiti da se više pozabavimo specifično ljudskim problemima poput brige za starije osobe.

  Ali, upozorio je Gejts, postoji rizik da tehnološki napredak neće biti svima koristan ukoliko se razvije na pogrešan način, već će dodatno podvući razlike između bogatih i siromašnih.

  Iako je svestan rizika i opasnosti koje dolaze s razvojem robotike i veštačke inteligencije, Gejts veruje da će učiniti naše živote boljim.

  Za razliku od, na primer, osnivača i direktora Tesle Ilona Maska koji je u više navrata do sada upozoravao na opasnosti koje dolaze sa stvaranjem veštačke superinteligencije, Gejts priznaje da je reč o stvarnom problemu, ali ne i da je u pitanju nešto oko čega treba odmah podići uzbunu.

  Slične strahove izneo je i čuveni teorijski fizičar Stiven Hoking, koji smatra kako je razvoj veštačke inteligencije nagoveštaj apokalipse.

  Nedavno je čak izjavio da bi roboti i veštačka inteligencija mogli u potpunosti da zamene čovečanstvo. Zato je pozvao na stvaranje odgovarajućih mehanizama regulacije za veštačku inteligenciju, piše Futurism.

  Izvor: B92

  Foto: Youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE