Milena Marković dobitnik Ninove nagrade za roman godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milena Marković dobitnik Ninove nagrade za roman godine

  Šezdeset osmi dobitnik Ninove nagradu za roman godine je Milena Marković za roman „Deca“ , saopštio je žiri za dodelu ovog književnog priznanja na konferenciji za novinare.

  Roman-poema Milene Marković DECA u izdanju izdavačke kuće L.O.M poetički je iskorak kakav se ni u takozvanim velikim književnostima ne dešava u svakoj sezoni, stoji u obrazloženju žirija.

  Na razmeđi istorijskog i intimnog, tematizujući višegeneracijske naslage tradicija i njihovih odjeka, kao i njihove reperkusije na ljudsku, upravo žensku intimu, autorka u nekoj vrsti sumiranja, ali i transcendiranja dosadašnjeg pesničkog i dramskog opusa ispisuje potresnu prozu u stihu kakva će postati nezaobilazan deo egzistencijalnog iskustva svakog budućeg čitaoca, navodi se.

  U najužem krugu za 68. NIN-ovu nagradu bili su i Ilija Đurović sa romanom „Sampas“ (Treći trg/Srebrno drvo), Elvedin Nezirović i „Ono o čemu se ne može govoriti“ (Laguna), Vladimir Kopicl i roman „Španska čizma“ (Laguna), Srđan V. Tešin sa „Mokrinskim hronikama“ (Arhipelag) i David Albahari sa romanom „Pogovor“ (Čarobna knjiga).

  NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a prošlogodišnji dobitnik bio je Svetislav Basara.

  Članovi ovogodišnjeg žirija bili su Teofil Pančić, Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE