Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Satja Nadela, Microsoft

  Najvažnija LEKCIJA direktora Microsoft-a: Ne čekajte sledeći posao da uradite ovo

  Izvršni direktor kompanije Microsoft Satja Nadela nikada nije očekivao da će voditi jednu od najvećih i najmoćnijih tehnoloških kompanija na svetu, bio je samo uzbuđen što će tamo raditi.

  Nadela se pridružio Microsoftu kao inženjer 1992. godine i, nakon 22-godišnjeg uspona na korporativnoj lestvici, postao je treći izvršni direktor kompanije 2014.

  „Jasno se sećam da sam ušao u zgradu 22 u Majkrosoftu misleći da je to najbolji posao na Zemlji koji sam mogao da imam i da mi ništa više ne treba“, rekao je Nadela u intervjuu izvršnom direktoru LinkedIn-a Rajanu Roslanskiju.

  Postati izvršni direktor „nije bila čak ni pomisao“ u njegovom dugoročnom planu karijere, rekao je Nadela.

  Umesto da napreduje, Nadela je kazao da je bio fokusiran na to da se istakne u ulozi koju je imao u to vreme.

  Jedna od najvažnijih lekcija koje je naučio tokom decenija u Microsoftu – i njegov „najbolji savet za karijeru“ – je jednostavan: „Ne čekajte vaš sledeći posao da uradite najbolje što možete“.

  „Nikada nisam mislio da posao koji radim za Microsoft, 30 godina, nekako radim kao put do nekog drugog posla. Osećao sam da je posao koji tamo radim najvažniji. Iskreno sam to osetio“, objasnio je on, piše CNBC Make It.

  Microsoft, aplikacija

  Microsoft (Pixabay)

  Posao kao prilika

  Umesto da na vaš trenutni posao gledate kao na prepreku za postizanje ciljeva u karijeri, Nadela preporučuje da na njega gledate kao na priliku da pokažete svoj entuzijazam i posvećenost poslu, kao i spremnost da učite.

  Njegova karijera je odličan primer kako vas ovaj stav može dovesti na put ka brzom unapređenju ili povećanju plate ranije nego što to može bilo koji petogodišnji plan.

  Tokom svog mandata u Microsoftu, Nadela je morao da se stalno prilagođava u zavisnosti od timova sa kojima je radio i odeljenja kojima je rukovodio, sve dok je držao korak sa tehnologijama koje se brzo menjaju. On je vodio razvoj nekih od kompleksnih Microsoft proizvoda, uključujući Bing i Xbox Live.

  „Ne možete da rastete ako ne mislite da vaš rast dolazi zbog onoga što radite“, dodao je on.

  Ako se osećate zaglavljeni na poslu ili se borite da pronađete smisao u svom poslu, Nadela ima savet i za to.

  Posao, kandidati

  Posao (Pexels)

  Tokom svojih 30-ih, razgovor sa Dagom Burgumom, sadašnjim guvernerom Severne Dakote, naterao ga je da razmisli o svojoj svrsi u Microsoftu, rekao je u intervjuu za CNBC u maju 2018.

  Burgum je istakao važnost razmišljanja o dubljem značenju rada, onom koje je više od transakcijskog, budući da provodimo toliko vremena na svom poslu.

  To je navelo Nadelu da se zapita: „Zašto sam u Microsoftu? Šta je to što mi daje energiju u Microsoftu, iz dana u dan?” rekao je za CNBC.

  Ta motivacija dolazi, rekao je, iz „radoznalosti, ljubavi prema idejama i sposobnosti da se to prevede u uticaj“.

  Postavljanje istih pitanja o svom poslu i kompaniji može vam pomoći da procenite da li je vaš posao usklađen sa vašim strastima i uticajem koji želite da imate na svet.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT CBS Mornings, Pixabay, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE