Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Meta, akcije

  Meta se nagodila oko najvećeg skandala u svojoj istoriji: Koliko će morati da plati?

  Meta, kompanija u čijem je vlasništvu Fejsbuk, pristala je na nagodbu u sklopu koje će platiti 725 miliona dolara u slučaju u kojem je optužena da je dozvolila trećim stranama, uključujući Kembridž analitiku (Cambridge Analytic), da pristupe ličnim podacima svojih korisnika.

  Predložena nagodba okončala bi dugotrajnu tužbu nakon otkrića iz 2018. da je Fejsbuk dozvolio britanskoj konsultantskoj kompaniji „Kembridž analitika“ da pristupi podacima 87 miliona korisnika, što se ujedno smatra i najvećim skandalom ove kompanije.

  Advokati tužitelja nazvali su predloženu nagodbu najvećom u istoriji američkih kolektivnih tužbi u vezi sa privatnošću podataka i dodali da je to više nego što je „Meta“ ikada platila kako bi razrešila kolektivnu tužbu.

  „Meta“ nije priznala da je učinila išta pogrešno, što je deo nagodbe koju mora odobriti savezni sudija u San Francisku. Kompanija je u izjavi rekla da je nagodba „u najboljem interesu naše zajednice i deoničara“.

  meta

  Meta’s logo (AP Photo/Godofredo A. Vásquez, File)

  Kembridž analitika, koja više ne postoji, radila je za uspešnu predizbornu kampanju bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa 2016. i dobila je pristup ličnim podacima miliona korisničkih naloga na Fejsbuku radi ciljanog oglašavanja.

  Britanska konsultantska firma je pristup tim informacijama, bez pristanka korisnika, dobila od istraživača kojem je Fejsbuk dopustio da na društvenoj mreži koristi aplikaciju za prikupljanje podataka miliona korisnika.

  „Korisnici nemaju legitiman interes za privatnošću“

  Skandal koji je izbio izazvao je vladine istrage o Fejsbukovoj politici prema privatnosti, tužbe i saslušanje u američkom Kongresu na kojem su poslancii ispitivali izvršnog direktora „Mete“ Marka Zakerberga.

  Nagodba je razrešila tvrdnje korisnika Fejsbuka da je kompanija prekršila različite savezne i državne zakone dozvolivši programerima i poslovnim partnerima da masovno prikupe njihove lične podatke bez njihovog pristanka.

  meta

  Facebook (Pixels)

  Fejsbuk je tvrdio da njegovi korisnici nemaju legitiman interes za privatnošću kada su u pitanju informacije koje su podelili sa svojim prijateljima na društvenoj mreži. Međutim, američki okružni sudija Vins Kabria je taj stav nazvao „pogrešnim“ i 2019. dozvolio da se parnica nastavi.

  Nagodba se odnosi na između 250 i 280 miliona korisnika društvene mreže. Koliko će pojedini korisnik dobiti, zavisi od broja ljudi koji budu opravdano tvrdili da zaslužuju deo novca od nagodbe.

  Advokati tužitelja kažu da nameravaju da od sudije zatraži da im dodeli do 25 posto nagodbe za advokatski honorar, što je otprilike 181 milion dolara.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/AP/Pixels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE