Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Merkel razbila iluzije Britanaca: Prvo pare

  Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da Velika Britanija ne može imati ista prava kao i članice Evropske unije, niti može da se pregovara o trgovinskim sporazumima pre nego što se složi da plati svoj dug.

  Obraćajući se Bundestagu pred samit EU naredne nedelje na kojem lideri EU treba da formalno usvoje platformu za pregovore o Bregzitu, ona je kazala da britanski političari još žive u iluziji da će Ujedinjeno Kraljevstvo zadržati većinu prava i privilegija kada napusti evropsku zajednicu.

  „Zemlje sa statusom trećih zemalja, a to će biti Velika Britanija, ne mogu i neće moći imati ista niti veća prava od članica EU. Svih 27 zemalja i sve evropske institucije slažu se oko toga.“

  Nemačka kancelarka je takođe kazala da nema smisla pregovarati o budućim odnosima EU i Britanije bez dogovora oko britanskih obaveza prema EU, nagoveštavajući da će paralelni razgovori biti mogući jednom kada se reše pitanja oko doprinosa budžetu.

  „Dogovor o budućem odnosu Britanije sa EU možemo postići samo onda kada sva pitanja o uslovima njenog izlaska budu razjašnjena na zadovoljavajući način“, kazala je ona.

  Kancelarka je kazala da se svih 27 zemalja EU slažu oko toga da samo ovo može biti redosled poteza u pregovorima sa Britanijom.

  Govor Angele Merkel predstavlja otrežnjenje za Britaniju koja se nadala da postoje izvesne nedorečenosti u poziciji EU oko toga da li se trgovinski pregovori mogu voditi paralelno s pregovorima o izlasku iz EU pre finansijskog sporazuma.

  Ona je kazala da razgovori o doprinosu Britanije budžetu EU ne mogu čekati do kraja pregovora, već moraju biti njihov deo od samog početka.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • Aja Vasil

   Bravo, Merkelova, hajde da se borimo za više pametnih i praktičnih žena na vlasti, biće više dijaloga a manje ratova isfrustriranih muškaraca!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE