Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Menjanje industrije koja se nije menjala 150 godina: Od vizije Filip Morisa do realnosti i sveta bez duvanskog dima

  Nojšatel je mali švajcarski grad, smešten na obali istoimenog jezera u blizini granice sa Francuskom sa industrijom koja se snažno razvijena. Tu u jednoj od najrazvijenijih oblasti Švajcarske, kompanija Filip Moris (Philip Morris International) najveći je poslodavac u oblasti, ali ono čime se kompanija bavi prevazilazi puku proizvodnju.

  U naučno-istraživačkom centru „Cube“ otvorenom 2009. godine, tim od više od 450 naučnika i istraživača iz različitih oblasti i ekspertiza već godinama nalaze alternativna rešenja uz pomoć tehnologije koja će u potpunosti promeniti dosadašnje shvatanje pušenja i duvana. Jer su razvili, ali i dalje razvijaju proizvode bez duvanskog dima.

  Godine naučnih istraživanja potvrđuju da su primarni uzroci bolesti izazvanih pušenjem štetni sastojci koji se oslobađaju sagorevanjem cigarete. Upravo sagorevanje produkuje se veliki broj štetnih hemikalija koje se nalaze u dimu cigarete. Baš zbog toga je kompanija Filip Moris krenula u svoju smoke-free viziju, koja podrazumeva investiranje u inovacije, istraživanje i razvoj potencijalno manje štetnih proizvoda za odrasle pušače.

  Reč je o proizvodima koji ne proizvode duvanski dim već aerosol i sadrže u proseku oko 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na tradicionalne cigarete.

  Na konferenciji Tehnovation u Nojšatelu kompanija Filip Moris je i medijima iz Srbije, među kojima je bila i naša redakcija pokazala kako je tekao taj dugogodišnji napredak u proizvodnji i istraživanjima proizvoda bez duvanskog dima, ali i predstavila rezulate koji se već danas vide. Iako je IQOS najpoznatija, naučni tim kompanije Filip Moris razvio je zapravo četiri alternativne platforme – Platforme 1 i 2 koriste nesagorevajući duvan i duvanske su, dok Platforme 3 i 4  su nikotinske i sadrže nikotin, ali ne i duvan.

  Plaftorma 1, poznatija kao IQOS, prvi je uređaj koji je napravio pravu i veliku promenu na tržištu duvanskih proizvoda.  IQOS je prvi put lansiran 2014. godine i do danas je dostupan u 49 zemalja širom sveta, preko osam miliona nekadašnjih pušača danas su se konvertovali u potpunosti na IQOS.

  Međutim ulazak u potpuno nepoznat teren, menjanje industrije koja se 150 godina nije menjala i uspeh na polju inovacija nikako nije došao preko noći.

  Kako nam je rekao Tomaso di Đovani, potpredsednik međunarodnih komunikacija u kompaniji PMI, postoji mnogo prepreka kada razvijate proizvode zasnovane na nauci i tehnologiji.

  „Prvi je dobijanje proizvoda koji je dobar sa stanovišta potrošača. Ukus mora biti dobar da bi pušači ostavili cigarete, pušači traže i nikotin, ali i ritual mora da bude što približniji ritualu pušenja cigarete. Nijedna od ovih prepreka nije jednostavna. Potrebne su godine i značajne investicije“, kaže di Đovani i ističe da su ipak najveće prepreke neinformisanost i dezinformacije.

  Kako kaže, pušači su i dalje zbunjeni. Mnogi veruju da je nikotin ono što izaziva bolesti povezane sa pušenjem. A to nije tačno. Nikotin nije bez rizika, izaziva zavisnost, ali nije osnovni uzrok bolesti povezanih sa pušenjem. Iako je prošlo 5 godina od prvog IQOS lansiranja, javnost i dana danas zna da meša e-cigarete od uređaja za zagrevanje duvana.

  „Oblak dezinformacija je ideološki vođen. Protiv toga se borimo dijaloom i činjenicama zasnovanim na nauci. Najbolji način je istupiti, transparentno govoriti o istraživanjima i naučno zasnovanim činjenicama. Dokazi! Kada nam neko kaže da nam uopšte ne veruje mi kažemo – u redu, ne verujete nam, ali pogledajte dokaze. Dijalog treba da počiva na činjenicama, a ne o tome da li nam neko veruje ili ne. To je manje bitno. Želimo da podstaknemo pozitivnu raspravu i promenu, to je mnogo bitno zbog ljudi koji puše, oni koji brinu za njih to zaslužuju. Zaslužili su da znaju da danas postoje bolje alternative. Zaslužuju da im se kaže da je ostavljanje cigareta  najbolja opcija, ali ako ne žele da prestanu da puše da znaju da imaju i alternativu“, zaključio je Di Đovani.

  Kompanija PMI registrovala je oko 4.600 patenata iz oblasti HNB (heat not burn) tehnologije, što kompaniju svrstava na 45. poziciju patent applier-a u EU a jedina je duvanska kompanija među top 50 patent appliera.

  Na razvoju IQOS-a sarađivalo se sa preko 600 start up kompanija širom sveta, jer se proizvodi poput IQOS-a prvi proizvodi u duvanskoj industriji koji se zasnivaju na elektronii i novim tehnologijama – nečemu što nije tradicionalno i ranije postojalo i dešavalo se u duvanskoj industriji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE