Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Medvedev: Četiri razloga da Rusija upotrebi nuklearno oružje

  Sjedinjene Američke Države i članice NATO su sada suštinski uvučene u konflikt u Ukrajini, one vode takozvani proksi rat protiv Rusije i raspiruju sukob u Ukrajini isporukom oružja, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

  „Sjedinjene Američke Države i članice Severnoatlantske alijanse su, u suštini, sada uključene u taj konflikt. I, kako se kaže kada se koriste anglosaksonske formulacije, Sjedinjene Američke Države, zapadni svet, NATO, nažalost, delimično i Francuska, vode takozvani proxy war (proksi rat) protiv Ruske Federacije, koja se ogleda u tome što te države ne doprinose prekidu sukob, nego naprotiv, na svaki mogući način ga raspiruju isporučujući najraznovarsnije ofanzivne vidove naoružanja, počev od streljačkog oružja, sve do višecevnih raketnih bacača tipa opštepoznatog sistema ‘hajmars'“, rekao je Medvedev u intervjuu za francuski televizijski kanal LCI.

  Medvedev je dodao da, „iako na Zapadu s vremena na vreme mogu da se čuju glasovi da je ipak potrebno biti pažljiv u isporučivanju tih vidova naoružanja da ne bi dodatno otežali situaciju, da ne bi isprovocirali sukob na teritoriji same Rusije, ipak su SAD usvojile ogroman paket pomoći”.

  „On je bez presedana, meri se desetinama milijardi dolara, a ta pomoć ide pravo u Ukrajinu. Zar to nije rat poverenjem, zar to nije proksi rat“, rekao je Medvedev.

  Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije je, takođe, objasnio koja su četiri razloga da Rusija upotrebi nuklearno oružje, istakavši da jednu od njih predstavljaju dejstva koja ugrožavaju postojanje države. On je, međutim, rekao da za sada takvih osnova nema.

  Na pitanje da li je u ruskoj vojnoj doktrini predviđena mogućnost korišćenja taktičkog nuklearnog naoružanja u slučaju opasnosti, Medvedev je rekao da je „vojna doktrina na tu temu u Rusiji otvorena“ i da postoji specijalni dokument koji se zove „Osnovi državne politike u oblasti nuklearnog naoružanja“.

  „I tamo su pod tačkom 19, ako se ne varam, nabrojana četiri razloga za primenu nuklearnog naoružanja. Zbog francuske publike ću ih nabrojati: start nuklearnih raketa, primena nuklearnog oružja, izvođenje napada na ključnu infrastrukturu koja upravlja nuklearnim oružjem ili dejstva koja ugrožavaju postojanje same države. Za sada takvih dejstava nema“, rekao je Medvedev.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE