Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MediGroup savetuje sve trkače: Kako da pripremimo srce za maraton?

  Savremeni način života nas u velikoj meri uslovljava na statičnost. Sedimo dok odlazimo na posao, u kolima ili prevozu, sedimo za računarom na poslu, prevozom se vraćamo kući i onda sednemo da odmorimo od napornog dana. Ako ste se pronašli u ovom scenariju, a ipak ste svesni toga koliko su rekreacija, a najpre trčanje, dobri za vas i vaš organizam, evo nekoliko saveta stručnjaka iz MediGroup, najvećeg privatnog zdravstvenog sistema, o čemu treba voditi računa pre izlaska na start Trke zadovoljstva, polumaratona ili maratona.

  Aktuelna je vest da sat vremena trčanja dodaje sedam sati života. Beogradski maraton je idealna prilika da ovu temu povežemo sa bezbednosti trčanja, jer iako je najzdraviji i najdostupniji vid aerobne aktivnosti, trčanje nije za svakoga i uvek.

  Drugu godinu za redom MediGroup je medicinski partner Beogradskog maratona, koji misli na zdravlje svih trkača, ali i generalno na zdravlje nacije. Kao i prethodne godine, kardiolog Opšte bolnice MEDIGROUP, dr Goran Rađen, je medicinski direktor maratona i otkriva nam način na koji su trčanje i karidiovaskularno zdravlje povezani i da li zaista možemo da pričamo o produžetku života zahvaljujući trčanju.

  Koja su to hronična stanja srca kada trčanje nije preporučljivo? 

  Postoje brojna hronična oboljenja srca  kada nije preporučljivo ne samo trčanje već izlaganje bilo kakvom težem naporu. Ta stanja obuhvataju stabilnu i nestabilnu anginu pektoris, akutnu i hroničnu srčanu slabost, upalu srčanog mišića, upalu srčane maramice, ozbiljne poremećaje srčanog ritma, različite forme kardiomiopatija…

  U kontekstu Maratona u svim MediGroup domovima zdravlja trenutno je aktuelan paket Čekiraj se! Osnovni pregled podrazumeva krvnu sliku (leukocitarna formula + glukoza), urin, EKG pregled i razgovor sa internistom. Prošireni paket pored svega toga podrazumeva i pregled kod kardiologa, test opterećenja na traci, i nivo kalijuma uz analizu krvi. Ovaj paket pogodan je za rekreativce, profesionalne sportiste, ali i za one koji počinju da vežbaju.

  Da li je uredan EKG pregled dovoljan da bismo se odlučili za trku?

  Samo EKG nije dovoljan. Potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, načiniti kompletan pregled i EKG uz osnovnu laboratoriju. Nekada je potrebno uraditi i dodatna ispitivanja kao što su ultrazvuk srca, test opterećenja ili 24 časovni Holter EKG. Pored EKG, doktori će stetoskopom poslušati pluća, proveriti štitastu žlezdu i abdomen, i isključiti svaki razlog za brigu.

  A odgovor na pitanje da li je trčanje bezazleno ili moramo imati na umu bolest savremenog doba zvanu bolest nekretanja, poslušajte od samog dr Rađena.

  medigruop

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE