Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MAT: Samo nekoliko zemalja EU imalo VEĆU INFLACIJU od Srbije

  Inflacija je u julu 2021. godine u Srbiji bila 3,1 odsto, dok je prosek u zemljama EU bio 2,5 odsto, a najviše rastu cene u građevinarstvu, metalnoj i plastičnoj industriji, navodi se u najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

  U julu ove godine veću međugodišnju inflaciju od Srbije je imalo samo nekoliko zemalja EU – Luksemburg (3,3 odsto), Rumunija (3,8 odsto), Litvanija (4,3 osto), Mađarska (4,7 odsto), Poljska (4,7 odsto) i Estonija (4,9 odsto).

  Podaci o ukupnoj industrijskoj proizvodnji, i posebno, o proizvodnji preradjivačke industrije i dalje se, kako se navodi, ne uklapaju u očekivanja o ubrzavanju privredne aktivnosti, zasnovana na rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu.

  „U aprilu ove godine je došlo do vanrednog skoka međugodišnjeg priraštaja industrijske proizvodnje od 33,4 odsto, jer su u bazu za obračun ušli rezultati iz aprila prošle godine, kada je vrtoglavo pala zbog pandemije, međutim kumulativni međugodišnji rast u periodu januar-jul redukovan je na 7,8 odsto“, naveli su stručnjaci MAT-a.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE