MAT: Inflacija NAJVEĆA posle 2013. godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MAT: Inflacija NAJVEĆA posle 2013. godine

  Podaci o industrijskoj proizvodnji u Srbiji za novembar 2021. su nešto povoljniji od oktobarskih, jer je međugodišnje povećana za sedam odsto, ali to ne ukazuje na uspostavljanje rastuće tendencije, dok je međugodišnja stopa inflacije najveća posle 2013. godine, navedeno je u poslednjem broju publikacije Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

  U novembru 2021. u Srbiji su poskupele sve osnovne kategorije potrošačke korpe, prehrambeni proizvodi, energija, neprehrambeni proizvodi, usluge, pa je inflacija iznosila 7,5 odsto i bila je najveća od jula 2013. godine kada je iznosila 8,6 odsto.

  Srbija je imala nižu međugodišnju inflaciju od tri zemlje Evropske unije (EU) u oktobru, a od dve zemlje EU u novembru 2021. U poređenju sa Srbijom, međugodišnja inflacija je bila viša u Mađarskoj, Estoniji i Litvaniji u oktobru, a viša samo u Estoniji i Litvaniji u novembru 2021.

  Međugodišnja inflacija je u oktobru bila 6,6 odsto u Mađarskoj, 6,8 odsto u Estoniji i 8,2 odsto u Litvaniji, a u novembru 8,6 odsto u Estoniji i 9,3 odsto u Litvaniji.

  Rast industrije

  “Ukupna industrijska proizvodnja u novembru 2021. međugodišnje je povećana za sedam odsto, desezonirani porast u tom mesecu izneo je 0,8 odsto, trend je tokom poslednja tri meseca imao prosečne priraštaje po 0,4 odsto. Razlog većeg skoka u novembru je visok rast proizvodnje u sektoru rudarstva”, naveo je koordinator istraživačkog programa MAT Stojan Stamenković.

  Dodao je da je desezonirani porast industrijske proizvodnje u novembru bio nedovoljan da bi se dostigle vrednosti iz sredine godine.

  Trend proizvodnje prehrambene industrije se, prema rečima Stamenkovića, od sredine 2021. “usidrio” ispod proseka prethodne godine i duboko ispod vrednosti koje je imao u periodu od 2016. do 2019. godine.

  “Vrednosti trenda te industrije stagniraju na jedan odsto ispod proseka prethodne godine, međugodišnje stope su, u svim mesecima počev od maja, negativne, a u novembru je 0,8 odsto. Na taj način je i u celom periodu januar-novembar 2021. godine proizvodnja prehrambene industrije manja za 0,2 odsto nego u istom periodu prethodne godine”, naveo je Stamenković.

  Istakao je da je mesna industrija, koja čini 17 odsto prehrambene industrije u prvih deset meseci kumulativno opala za sedam odsto, ali da je u oktobru pad sveden na tri odsto, da bi u novembru bio zabeležen međugodišnji porast za 4,4 odsto, što bi mogao biti rezultat povećanja izvoza.

  Rast proizvodnje mesne industrije je važan za prehrambenu industriju koja, kako je rekao, obuhvata petinu ukupne prerađivačke industrije.

  Nafta, farmacija i metali

  “Naftna industrija, farmaceutska industrija i proizvodnja osnovnih metala su oblasti sa najvećim doprinosom rastu prerađivačke industrije u 2021. godini i vrednost trenda je u novembru bila 22,7 odsto iznad proseka prethodne godine, pri čemu ne treba zanemariti da je tome doprineo i rast cena”, rekao je Stamenković.

  Farmaceutska industrija bila je u izuzetnom zastoju u novembru 2020. godne i posle toga je zauzela stabilan rastući trend, po 1,4 odsto mesečno do vrednosti u novembru 2021. za 12 odsto iznad proseka prethodne godine.

  “Najimpresivnije deluje porast proizvodnje osnovnih metala”, naveo je Stamenković.

  “Proizvodnja osnovnih metala je u periodu januar-novembar ove godine povećana međugodišnje za 9,6 odsto, ali u novembru porast je iznosio 17,5 odsto i zasniva se prvenstveno na porastu proizvodnje sirovog gvožđa, čelika i ferolegura za 30 odsto, a povećana je i proizvodnja ostalih proizvoda primarne prerade čelika za 34 odsto”, naveo je Stamenković.

  Taj oporavak proizvodnje čelika može se, kako je rekao, povezati i sa izuzetnim porastom izvoza u Kinu, sa 275 miliona evra za jednaest meseci 2020. na 705 miliona u 2021. godini, ali i sa povećanom tražnjom u svetu, što je osetno povećalo i cene.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE