Masku primamljive "nenormalne" cene litijuma

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Masku primamljive “nenormalne” cene litijuma

  Izvršni direktor Tesle Ilon Mask objavio je na Tviteru da su cene litijuma skočile i da će ta kompanija morati da počne da se bavi rudarenjem ovog metala, ako cene ne padnu.

  Kompanija Tesla je najpoznatija po električnim automobilima, koji koriste litijumske baterije, pa stoga rast cene ovog metala značajno utiče na rad kompanije.

  “Cena litijuma dostigla je nenormalan nivo! Tesla će možda zapravo morati da krene da ga kopa i prerađuje, ako se cene ne poprave. Ne postoji manjak samog elementa, litijum je gotovo svuda na Zemlji, ali proces ekstrakcije/prečišćavanja je spor”, naveo je Mask na Tviteru.

  Litijum je jedan od najlakših metala koji se, pored proizvodnje litijumskih baterija, koristi i u proizvodnji aluminijuma, gume, plastike, klima uređaja, apsorbera vlage.

  Može se vaditi na različite načine, u zavisnosti od tipa ležišta – obično ili solarnim isparavanjem velikih bazena sa slanom vodom ili ekstrakcijom rude spodumena iz tvrde stene.

  “Talas novih proizvoda”

  Direktor Tesle Ilon Mask rekao je da će ta kompanija napraviti robotaksi, a sledeće godine će početi da proizvodi tri nova vozila, javlja Asošijejted pres.

  Mask nije rekao detalje o robotaksiju, osim da će “izgledati prilično futuristički”.

  Najavio je da će Tesla sledeće godine početi da pravi Sajbertrak pikap u svojoj novoj fabrici u blizini Ostina u Teksasu, nakon čega će početi da se proizvodi novi rodster i električni poluprikolica.

  On je istakao da bi kompanija mogla da počne da pravi robota 2023. godine. “Sledeće godine će biti ogroman talas novih proizvoda”, rekao je Mask.

  Izvor: RTS, N1, Agencije

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE