Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  1.715 založnih prava

  Mašine, slike, pa čak i životinje garanti zajmova u Srbiji: Za tri meseca registrovano 1.715 založnih prava

  Agencija za privredne registre (APR) objavila je danas da je u prva tri meseca ove godine registrovano 1.715 založnih prava na pokretnim stvarima i pravima, kojima su obezbeđena potraživanja u vrednosti od 3,64 milijarde evra.Među založenim predmetima, 35,37 odsto, odnosno više od trećine, čine prava potraživanja, udeli u privrednim društvima i druga imovinska prava, navedeno je na sajtu APR.

  Kako je istaknuto, za razliku od ranijeg perioda, u kojem su najzastupljenija bila vozila, mašine i oprema, u poslednje tri godine beleži se konstantan rast upisanih založnih prava u kojima su predmet zaloge prava potraživanja, udeli i druga imovinska prava. Tako je sa 19,50 odsto u 2021, njihovo učešće u strukturi predmeta zaloge u 2022. poraslo na 29,95 odsto, da bi u 2023. ; dostiglo 30,06 odsto.

  U toku 2023. je ugovorna zaloga činila 95,62 odsto svih registrovanih založnih prava, zakonska zaloga 2,14 odsto, sudska zaloga nastala u postupku izvršenja 2,07 odsto, dok založna prava nastala na osnovu ugovora sa predajom u državinu činils 0,17 odsto registrovanih založnih prava.

  Založna prava APR

  Založna prava APR

  Među zalogodavcima registrovanim tokom 2023, privredna društva činila su 52,61 odsto, fizička lica su bila zastupljena sa 39,76 odsto, preduzetnici sa 6,34 odsto, dok 1,29 odsto predstavljaju lica koja ne spadaju ni u jednu od navedenih kategorija.

  Kako su naveli iz APR, relativno mali broj zabeležbi upisanih u 2023. godini upućuje na zaključak da dužnici u najvećem broju slučajeva uredno izmiruju obaveze i da su prinudna izvršenja na imovini, na kojoj je uspostavljeno založno pravo, relativno retka u praksi.

  U Registar, kao centralnu elektronsku bazu podataka, upisuju se založna prava na pokretnim stvarima i pravima i ugovori o prodaji pokretnih stvari sa zadržavanjem prava svojine radi obezbeđenja prodavčevog potraživanja do isplate cene u potpunosti.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE