Marko ima samo 13 godina i proglašen je za FIDE majstora šaha

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Marko ima samo 13 godina i proglašen je za FIDE majstora šaha

  Međunarodna šahovska organizacija FIDE dodelila je zvanje međunarodnog majstora šaha 13-godišnjem dečaku iz Srbije Marku Milanoviću.

  Marka je doživotno zvanje međunarodnog majstora šaha dobio nakon što je osvojio više od 2.300 FIDE rejting poena u standardnom šahu.

  Do titule međunarodnog FIDE majstora, što je ekvivalent završenom šahovskom fakultetu, Marko je došao nakon partija koje je tokom 8 godina šahovske karijere igrao i pobeđivao protiv neuporedivo starijih i iskusnijih takmičara, visoko rangiranih profesionalaca.

  “Titula FIDE majstora za mene predstavlja krunu mog višegodišnjeg rada i potvrdu svih prethodnih titula koje sam kao najmlađi u Srbiji ranije osvojio. Biti FIDE majstor šaha je međunarodna titula, nema granica, važi svuda u svetu i ne priznaje godine.” rekao je Marko.

  Sa pet godina počeo je da uči šah, a već sa sedam postao je najmlađi prvak Srbije u šahu ikada. Do sada je osvojio preko 350 pehara, medalja i priznanja, a više godina se vrlo uspešno takmiči i u seniorskim šahovskim ligama Srbije. Nosilac je i nekoliko rekorda u šahu i višegodišnji uspešni učesnik evropskih i svetskih šampionata. Poslednje u nizu nagrada, koje su mu donele presudne rejting bodove, su zlato na Sportskim igrama mladih Srbije i pobeda na Prvenstvu Vojvodine u šahu.

  Marko Milanović je jedan od polaznika programa SBB fondacije “Stipendija prof. Njegoš B. Šolak”, koji podržava nadarene mlade ljude u Srbiji, na njihovom razvojnom putu i koji će nastaviti da podržava Marka na njegovom putu uspeha.

  Izvor: BIZlife

  Foto: SBB

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE