Manja prava radnika? Ziđin sprema NOVI koliektivni ugovor

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Manja prava radnika? Ziđin sprema NOVI koliektivni ugovor

  Kompanija Ziđin koper Srbija koja upravlja rudnikom RTB Bor, saopštila je da u saradnji sa sindikatima priprema novi kolektivni ugovor jer u junu ove godine ističe ugovor koji je ranije zaključio RTB.

  “U nameri da preduzeće učini energičnijim i dugoročno zaštiti interese svojih radnika, kompanija Ziđin je izradila Predlog novog Kolektivnog ugovora, u skladu sa Zakonom o radu i drugim važećim zakonima Srbije”, navodi se u saopštenju.

  Novi Kolektivni ugovor, kako se navodi, ima za cilj “razbijanje egalitarizma i uspostavljanje konkurentskog mehanizma, koji će znatno poboljšati entuzijazam, inicijativu i kreativnost zaposlenih, a samim tim učiniti i kompaniju energičnijom i uspešnijom”.

  Ističe se da prosečni prihod neće biti smanjen poboljšanim Kolektivnim ugovorom, već će kompanija uspostaviti dodatni “obećavajući mehanizam kako bi osigurala da zaposleni koji stvore veću vrednost budu dobro prepoznati i finansijski nagrađeni”.

  Podseća se, da je od kada je krajem 2018. godine preuzeo RTB, Ziđin uložio oko 650 miliona dolara u otplatu ranijih dugova, u poboljšanje bezbednosti i zaštitu životne sredine, povećanje prozivodnje, kao i u tehničku obnovu i proširenje rudnika i topionice.

  Ziđin je, kako se navodi, od preuzimanja rudnika zaposlio više od 1.000 lokalnih građana i sada ima više od 5.500 zaposlenih.

  Ističe se da su prosečni mesečni neto prihodi zaposlenih porasli za više od 34 odsto, na preko 90.000 dinara, u poređenju sa nivoom iz 2018. godine, a da je to za 50 odsto više od prosečne zarade u celoj zemlji.

  1od5miliona: Ziđin krši prava radnika

  Pokret Jedan od pet miliona je, reagujući na ove vesti, ocenio da se u Ziđinu u Boru “ozbiljno krše” prava radnika i zatražio hitno poništenje kolektivnog ugovora koji je dat rudarima u Majdanpeku i Boru.

  “Novim kolektivnim ugovorom su sva prava i benefiti smanjeni na zakonski minimum, što je protivno članu 142 stav 2 dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji govori o tome da svaki sledeći može biti samo nadogradnja na prethodni ugovor”, navodi se u saopštenju tog pokreta.

  Istaknuto je da u dosadašnjem kolektivnom ugovoru, koji je Ziđin svojevremeno prihvatio pri potpisivanju strateškog partnerstva sa Vladom Srbije u RTB, piše da “novi ugovor kod poslodavca sledbenika ne može da sadrži manja prava od utvrđenih ovim ugovorom”.

  “Smanjenje zarada i svih benifita neobjašnjivo je s obzirom na to da su rudnici u Boru i Majdanepku ostvarili jako dobre rezultate u proizvodnji bakra, zlata, srebra i drugih ruda, a kompanija je samo u 2019. godini ostvarila dobit od 30 miliona dolara”, smatra pokret Jedan od pet miliona.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE