Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Mame su zakon“ i u Nišu

  Brojni građani okupili su se Trgu kralja Milana u Nišu kako bi podržali zahtev inicijative „Mame su zakon“ za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

  Na protestu nije bilo stranačkih obeležja, a okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „U našem Nišu propast se sprema, za decu para nema“, „Niko ne brine o nama osim mama“ i „Sprečavate natalitet! Kakav je ovo mentalitet!“.

  Predstavnica te inicijative i poslanica Tatjana Macura rekla je da ne odustaju od zahteva da se hitno izmene odredbe koje se odnose na žene koje imaju manje od 18 meseci radnog staža u kontinuitetu.

  „Nakon toga je potrebno da se odmah pređe na dugoročne mere koje bi omogućile da u budućnosti nijedna žena ne ostane bez mesečne nadoknade u visini od republičkog minimalca“, rekla je Macura.

  Ona je rekla da postoje indicije da će se zakon menjati, ali samo po tačkama koje se tiču žena koje imaju visoka primanja.

  Macura je kazala da inicijativa insistira na sastanku sa ministrom za rad i ministrom finansija, jer oni treba da obezbede novac za isplatu nadoknada mamama, ali i sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, jer ona to sve treba da odobri.

  Jedna od budućih mama Milena Vacić rekla je da će je zakon direktno pogoditi zato što je ostala u drugom stanju nakon što je dva meseca bila zaposlena.

  „Morala sam da odem na bolovanje kako bih održavala trudnoću. Čekam treće dete, a i sa prethodna dva sam morala da budem pod terapijom. Primenom novog zakona, kada se porodim primaću manje od 2.000 dinara mesečno“, rekla je Vacić.

  Ovo je drugi protest koji organizuje inicijativa „Mame su zakon“, a prvi skup održan je krajem septembra, ispred Vlade srbije.

  Izvor: Beta, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE