Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Malo grčko ostrvo će imati ISKLJUČIVO električni prevoz

  Folksvagen i Grčka žele da pokažu da je mobilnost moguća i bez zagađenja vazduha, tako što bi grčko ostrvo Astipalea pretvorili u ostrvo elektromobilnosti.

  Malo egejsko ostrvo Astipale, smešteno između Santorinija i Kosa, trebalo bi da postane model klimatski neutralne mobilnosti.

  Nemački automobilski koncern Folksvagen i grčka vlada potpisali su 4. novembra odgovarajuće pismo o namerama. Izvršni direktor Folksvagena Herbert Dis kaže da se radi o projektu koji je, prema njegovim saznanjima, „jedinstven u svetu“.

  U sledećih nekoliko godina ostrvo Astipalea, površine oko sto kvadratnih kilometara, trebalo bi da postane ekološki uzor – sa električnim automobilima, skuterima i biciklima, pa čak i sa samovozećim miniautobusima.

  Predviđeno je da se oko 1.500 vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem zameni sa hiljadu električnih vozila. To će verovatno biti Folksvagenovi električni modeli ID.3 i ID.4.

  Vlada u Atini subvencioniše njihovu kupovinu i plaća do 12.500 evra po vozilu. Folksvagen će ih pak nuditi po proizvodnoj ceni, a i sam će uložiti oko deset miliona evra u projekat. Otprilike toliki će biti i udeo države.

  Folkvagen se nada da bi Astipalea mogla da se razvije u idealnu laboratoriju za istraživanje mobilnosti sutrašnjice. Ambiciozan cilj jeste pokazati da se karbon-neutralna mobilnost u ekosistemu već sada može realizovati, a ne tek 2040. ili 2050. godine.

  U razgovoru za Dojče vele, gradonačelnik ostrva Nikolaos Komineas kaže da će za potrebe projekta biti potrebno proizvesti „oko petnaest odsto više struje“ nego do sada.

  U tu svrhu uskoro bi trebalo da budu postavljene vetrenjače i solarni kolektori, a električna energija koja se tako proizvede skladištiće se u posebnim baterijama. Istovremeno, mora se obnoviti i mreža puteva, kaže Komineas.

  Zbog relativno male putne mreže na ostrvu, tu je i malo verovatno da će električna vozila imati problem s dometom.

  Izvor: RTS, DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE