Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Malinari: Nevreme uništilo oko 15 odsto roda

  Predsednik Udruženja proizvođača malina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je nevreme sa gradom proteklih dana uništilo oko 15 odsto roda malina.

  On je za Betu rekao da je kiša sa gradom zahvatila deo Užica, Čačka, Ivanjice, Požege i Kosjerića i da je šteta 100 odsto.

  „Rod maline je u ovom trenutku manji oko 35 odsto jer je i vegetacija zakasnila, pa se nisu razvili mladi lastari što je smanjilo rod za oko 20 odsto. Neizvesno je da li će se do berbe sačuvati i ostatak roda jer su česte vremenske nepogode“, rekao je Radović.

  Ove sezone, kako je rekao, početna otkupna cena malina trebalo bi da bude 350 dinara po kilogramu, a konačna od 400 do 450 dinara, dok je prošle godine bila od 500 do 600 dinara.

  Radović je rekao da je država nedavno odobrila vlasnicima malih hladnjača kredit od dve milijarde dinara kako bi isplatili preuzeti rod malina iz prošle godine jer su čekali da cena poraste i zarade dva evra po kilogramu, a desilo se da je cena pala ispod cene po kojoj su ih otkupili, pa nisu prodali voće i platili dug proizvođačima.

  On je rekao da je bila pokrenuta inicijativa da se malina proglasi strateškim proizvodom ili proizvodom od strateškog značaja, što bi pomoglo da se domaće tržište zaštititi prelevmanima (zaštitnim uvoznim taksama) od prekomernog uvoza tog voća.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE