Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Mali, inflacija

  Mali zna „jedinu istinu“: Srbija stabilna, raste BDP, a rastu i plate

  Srbija je ekonomski i finansijski potpuno stabilna i naši makroekonomski pokazatelji su, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, na zadovoljavajućem nivou i to je jedina istina, tvrdi ministar finansija Siniša Mali.

  Iako pojedini mediji to dovode u pitanje i osporavaju, naš BDP raste iz godine u godinu.

  Ako posmatramo period od 2012. do 2022. godine, videćemo da je 2012. godine BDP u apsolutnom iznosu bio 33,7 milijardi evra, 2021. godine je bio 53,3 milijarde evra, a projektovano je da će ove godine iznositi oko 60,2 milijarde evra. Takođe, očekujemo da će naš BDP u apsolutnom iznosu 2023. godine iznositi oko 68 milijardi evra.

  BDP po glavi stanovnika je 2012. godine iznosio 4.677 evra, a u 2021. godini 7.803 evra. Da li smo zadovoljni? Jesmo, ako se ima u vidu tačka sa koje smo pošli i da smo ostvarili značajan rast, ali i nismo, jer uvek moramo da težimo ka višem i boljem, izričit je ministar.

  Javni dug nam je pod kontrolom, na nivou od 55 odsto BDP, a nezaposlenost je na rekordno niskom nivou od 8,9 odsto koliko je iznosila u trećem kvartalu ove godine, objašnjava Mali i podseća da je nezaposlenost pre deset godina iznosila rekordnih 25,9 odsto.

  „Idemo dalje. Zaključno sa 10. decembrom imamo četiri milijarde i 95 miliona evra stranih direktnih investicija. To pokazuje da čak ni sada investitori nisu odustali od nas, već smo ostali atraktivna investiciona destinacija i lider u regionu u privlačenju SDI.“

  Ispunili smo svako obećanje

  Prema njegovim rečima, čak i u godini svetske ekonomske krize, imamo novca za povećanje penzija od 20,8 odsto kumulativno, za povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, za povećanje plata vojnih lica za 25 odsto, i za povećanje minimalne zarade od 14,3 odsto. Sa predstojećim povećanjem plata i penzija, kako je dodao, prosečna plata u decembru sledeće godine iznosiće 816 evra, a prosečna penzija 322 evra.troškovi obrade kredita

  I kao što neki nisu verovali predsedniku Aleksandru Vučiću da će prosečna plata u Srbiji preći pet stotina evra, sada nam ne veruju da će do kraja mandata ove Vlade prosečna plata biti hiljadu evra, a penzija 430 evra. A hoće, jer svako obećanje koje smo dali smo i ispunili, tvrdi Mali.

  „Svi podaci koje sam naveo, ne mogu se osporiti, iako bi mnogi to želeli. Živimo u teškim, izazovnim vremenima. Ispred nas su, bojim se, još teža i izazovnija. Ali ne predajemo se, kao što nikada i nismo. Da li će biti lako? Naravno da neće, nismo ni rekli da hoće.“

  Ali nemamo vremena za gubljenje. Nastavićemo da radimo i gradimo našu zemlju i da od nje pravimo bolje mesto za život svih njenih građana. I to je politika od koje nećemo i ne smemo odustati, objasnio je ministar Mali.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: BIZLife, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE