Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali potvrdio uspešnu treću reviziju aranžmana sa MMF: Srbija najbrže rastuća ekonomija u Evropi

  Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku treće revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom.

  Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je to još jedna potvrda da je srpska ekonomija jaka i stabilna, a reforme koje se sprovode ispravne.

  Mali je naveo da je Srbija u prvom kvartalu ove godine sa rastom od 4,7 odsto BDP bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  „Svi naši makroekonomski pokazatelji su dobri. Osim što rastemo najbrže u Evropi, javni dug nam je u potpunosti pod kontrolom, daleko ispod nivoa Mastrihta, stopa nezaposlenosti nam je na rekordno niskom nivou od 9,4 odsto u prvom kvartalu ove godine, dok nam je zaposlenost rekordno visoka i iznosi 50,9 odsto. Takođe, strane direktne investicije su na rekordno visokom nivou“, naveo je Mali.

  Siniša Mali, izjava dana

  Dodao je da će se istovremeno, kroz program „Skok u budućnost – Srbija 2027“ realizovati 323 projekta širom Srbije, u koje će biti uloženo 17,8 milijardi evra. Podsetio je i da Srbije očekuje da dobije i investicioni rejting.

  U saopštenju Ministarstva finansija se navodi da se, iako je Srbiji nakon uspešne treće revizije stend-baj aranžmana na raspolaganju povlačenje novih 400 miliona evra, ta sredstva neće koristiti, što je ocenjeno kao još jedan od pokazatelja stabilnosti srpskih finansija.

  MMF: Srpska privreda dobro napreduje

  Šef misije MMF Donal Mekgetigan je prethodno pohvalio makroekonomske rezultate u okviru programa i naglasio da ostaju jaki, uz oporavak rasta, solidnu fiskalnu poziciju, tekuću dezinflaciju, rekordno visoke rezerve i snažno tržište rada.

  Kako su naveli zvaničnici MMF, srpska privreda dobro napreduje u okviru programa koji podržava Fond, uprkos izazovnom globalnom i regionalnom okruženju.

  Makroekonomski rezultati u 2023. premašili su očekivanja i očekuje se da će ostati jaki u 2024. godini.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE