Mali i evropski komesar: Srbija ŠAMPION u reformama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali i evropski komesar: Srbija ŠAMPION u reformama

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je u Briselu da je Srbija “šampion u ekonomskim reformama”, sa stopom rasta 4,3 odsto, koja je najveća u poslednjih deset godina.

  Mali se sastao sa komesarom Evropske unije za budžet i ljudske resurse Ginterom Etingerom, i tom prilikom su se usaglasili da je Srbija značajno napredovala i postigla zavidne ekonomske rezultate u prethodnom periodu.

  “Zajedno smo zaključili da je Srbija šampion u ekonomskim reformama, da su nam rezultati u makroekonomiji i mikroekonomiji izuzetno dobri. Smanjuje se nezaposlenost i imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom”, rekao je Mali.

  Ministar je istakao da je izuzetno bitna pomoć i podrška EU, jer to otvara put ka rastu srpske ekonomije i privrede.

  “Molio sam gospodina Etingera da se u što kraćem periodu otvore poglavlja koja se odnose na finansijske usluge, koja bi trebalo da nam obezbede bolji pristup evropskim i drugim fondovima”, kazao je Mali.

  Fondovi bi mogli, prema rečima ministra, da omoguće Srbiji veća ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo.

  Skidanje sa “sive liste”

  “Takvim ulaganjima ćemo doći do povećanja plata i penzija, odnosno boljeg životnog standarda građana. Novi sistem budžetiranja EU, do 2027. godine, otvara mogućnost zemljama koje nisu članice EU da imaju pristup fondovima. To je mogućnost koju ćemo mi sigurno iskoristiti”, rekao je ministar finansija.

  Ministar finansija je najavio za kraj maja posetu delegacije koja bi trebalo da potvrdi da je Srbija uradila sve što je neophodno kao bi bila skinuta sa “sive liste” Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca.

  U Orlandu 20. juna održava se konferencija gde će i zvanično Srbija biti skinuta s te liste, što nam otvara mogućnost otvaranja poglavlja 4 i 9 (slobodan protok kapitala i finansijske usluge), ali i otvara potpuno novu dinamiku razvoja naše ekonimije, zaključio je Mali.

  Mali će u petak u Briselu učestvovati na Savetu za ekonomska i finansijska pitanja EU.

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: Ministarstvo finansija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE