Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Makron pisao Vučiću: U očekivanju da se sa Vama uskoro ponovo sretnem…

  Već dve nedelje se u Srbiji priča o obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu i činjenici da na ceremoniji u Parizu Srbija i njen predsednik nisu imali adekvatan tretman.  Bolje pozicioniran i bliže svetskim liderima bio je Hašm Tači, a ne Aleksandar Vučić. Usledile su burne reakcije, a možda će baš ova vest staviti tačku na priču i „pomiriti“ Srbiju i Francusku posle svojevrsnog diplomatskog skandala.

  Naime, Vučić je primio pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona u kome mu se lično zahvalio na prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obeležena stogodišnjica primirja u Prvom svetskom ratu.

  Makron je u pismu naveo da zna koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata, podnevši strašne žrtve od više od milion i dve stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva.

  Makron je napisao da želi da predsednik Aleksandar Vučić i srpski narod budu u potpunosti uvereni u njegova zalaganja da se ukaže čast i oživi ovo sećanje, kao što će to zajedno učiniti prilikom njegove posete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

  „Izražavam želju da obeležavanje bratstva po oružju naših dveju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dveju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unapredili saradnju, evropske vrednosti i regionalnu stabilnost“, istakao je Makron

  Zahvalio se na Vučićevom nedavnom pismu u kome mu je ukazao na doprinos Vlade  Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje.

  „Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest poslednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) ušlo je u novu etapu na samitu u Jerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana. Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam Vam veoma zahvalan“, rekao je Makron.

  „U očekivanju da se sa Vama uskoro ponovo sretnem, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja“, navodi se u pismu Makrona Vučiću.

  Izvor: RTS

  Foto: predsednik.rs

  What's your reaction?

  Komentari

  • Miroslav

   “Izražavam želju da obeležavanje bratstva po oružju naših dveju zemalja i žrtve naših vojnika ...." Da li ovde prica o NATO bombardovanju '99 ili... ? Licemer!

  • Razočaran

   Očekivao sam da će se Makron izviniti srpskom narodu zbog skandaloznog odnosa na proslavi ali ništa od toga. Samo nas je potapšao po ramenu i rekao ipak ste vi dobri momci, nakon što nam je lupio šamar. Dečice budite dobri, nemojte da se durite pa ćemo da vidimo šta ćemo sa vama. Francuska Hvala. (Ovo je emotivni komentar koji je zasnovan na racionalnosti)

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE