Makedonski biznismen zakupio BIP: "Došli smo da dugo ostanemo"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Makedonski biznismen zakupio BIP: “Došli smo da dugo ostanemo”

  Makedonski biznismen Svetozar Janevski rekao je danas da je zakupio Beogradsku industriju piva (BIP) u stečaju, ali i da planira da gradi novu pivaru na drugoj lokaciji u koju će uložiti 25 miliona evra.

  Janevski je za agenciju Beta rekao da će obnoviti proizvodnju piva u BIP-ovim starim pogonima dok se ne izgradi nova pivara i tako “sačuvati BIP-ovu tradiciju proizvodnje i brenda”.

  “Sadašnji sistem proizvodnje je zastareo i skoro potpuno propao jer je napravljen 70-tih godina. Obnovićemo ono što je neophodno da bi pivara radila do izgradnje nove fabrike”, rekao je Janevski.

  Dodao je da zakup BIP-ovih pogona godišnje košta oko 900.000 evra, a da će izgradnja nove pivare početi kada s Vladom Srbije bude dogovorena lokacija.

  “BIP je u stečaju i ne može da izda fabriku dugoročno u zakup, ali će prihod od pokretanja proizvodnje dobro doći u sprovodjenju stečaja”, ocenio je Janevski.

  Zakup pogona BIP-a će, prema njegovim rečima, trajati verovatno dve-tri godine koliko je potrebno da se izgradi nova pivara.

  On je rekao da će u početku fabrika zaposliti oko 100 radnika, tako što će neke koji su ranije radili vratiti na posao a kako se bude razvijao posao zapošljavaće nove.

  “Došli smo da dugo ostanemo”, rekao je Janevski.

  Janevski je početkom devedesetih u Makedoniju doveo velike globalne brendove – “Koka-kolu” i “Hajneken”, a otvorio je i prvi “Mekdonalds” restoran u Skoplju.

  Kao jedan od šest vlasnika Pivare Skoplje stvorio je brend “skopsko”. S partnerima iz te kompanije je 2000. osnovao “M-6” investicioni fond, dok je tri godine kasnije otkupio većinski akcionarski paket vinarije Tikveš u Kavadarcima.

  Većinski vlasnik BIP-a je država Srbija sa udelom od 51,90 odsto kapitala, a ostatak je u vlasništvu manjinskih akacionara.

  Izvor: Beta

  Foto: BIP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE