Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Makedonija dobila novu vladu

  Sobranje Makedonije je sinoć većinom glasova izabralo koalicionu vladu koju je lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev formirao sa dve albanske partije, Demokratskom unijom za integracije (DUI) i Alijansom za Albance.

  Zaev je osmi premijer koji će predvoditi 16. po redu vladu Makedonije nakon osamostaljenja zemlje. Za izbor vlade glasala su 62 poslanika, protiv je bilo 44, dok je pet bilo uzdržano.

  Nova makedonska vlada, koja pored premijera, ima 25 ministara, položila je svačanu zakletvu pred predsednikom Sobrana Talatom Džaferijem pet minuta pre ponoći.

  Najviše ministara, 17, ima stranka SDSM, koja je na neka mesta postavila nestranačke kandidate. Stranka DUI Alija Ahmetija ima šest, a Alijansa za Albance Zijadina Sele dva mesta.

  Pre glasanja Zaev je odgovorio na kritike i primedbe poslanika koje su iznete tokom dvodnevne debate, ističući da će nova vlada raditi u interesu građana i na građenju zajedničkog života.

  „Ja i članovi mog kabineta imamo nameru da radimo na povezivanju, a ne deljenju“, rekao je Zaev, pozivajući poslanike i građane da daju podršku novoj reformskoj vladi za, kako je rekao, život u Makedoniji.

  Zaev je, oblazlažući program vlade, rekao da će to biti odgovorna, reformska vlada, posvećena razvoju privrede i boljem životu građana, jačanju pravne države i institucija i evroatlantskim integracijama.

  Novi premijer je najavio uspešne ekonomske rezultate, ističući da je uveren da Makedonija na ekonomskom planu može jače i snažnije od bilo koga.

  „Dobre stvari koje je započela sadašnja vlada nećemo prekidati, dok ćemo one koje ne valjaju promeniti“, istakao je Zaev.

  U pogledu imena države, Zaev je istakao da će nova vlada o tome razgovarati sa  opozicijom i odluku donositi konsenzusom, nakon čega će to morati biti potvrđeno na referendumu. Sve to će biti, dodao je, u funkciji nalaženje rešenja za spor sa susednom Grčkom.

  Tokom dvodnevne rasprave poslanici najveće opzicione partije VMRO DPMNE su ocenili da je program vlade „običan pamflet i bajka”, da obiluje populističkim obećanjima u ekonomskom delu.

  Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, koji posle skoro 11 godina na vlasti prelazi u opoziciju, ocenio je da je nova vladajuća koalicija formirana neprincipijelno, na silu i nedemokratski i rekao da zna da će će u prvih šest meseci prebacivati krivicu na VMRO DPMNE.

  VMRO DPMNE će, kako je istakao, biti jaka opozicija, budno će pratiti rad nove vlade i ostati na branik nacionalnih interesa. „Bićemo jaka opozicija koja će se brzo, uz podršku naroda vratiti na vlast“, rekao je Gruevski.

  Veći deo svog govora pre odlaska u opoziciju bivši premijer je veličao uspehe svojih vlada od 2006. godine, poredeći rezultate sa prethodnim vladama SDSM, koje smatra neuspešnim. „U poslednjih nekoliko godina očigledno smo bili predmet operacije spoljnih centara sa ciljem promene vlasti. Glavni razlog za to je bila naša politika u vezi sa imenom“, rekao je Gruevski.

  Vlada Zorana Zaeva  formirana je više od pet i po meseci nakon vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra, zbog višemesečnog ometanja suparničkog VMRO DPMNE koji nije želeo da preda vlast. Taj otpor je kulminirao upadom nasilnih demonstranata, pristalica VMRO DPMNE, u Sobranje Makedonije  27. aprila.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE