Majke će na ispravljanje NEPRAVDE sačekati još malo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Majke će na ispravljanje NEPRAVDE sačekati još malo

  Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, iako najavljivane za početak 2019. godine, najverovatnije se neće naći pred poslanicima do kraja prolećnog zasedanja, 31. maja.

  Radna grupa, na čijem je čelu bila ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, izmenila je najosporavanije odredbe, a sada se čeka mišljenje resornog ministarstva.

  Nemamo informacije kakve će izmene uslediti, kao ni kada će se to dogoditi, kaže Jasmina Mihnjak sa portala “Bebac”, koji je među prvima ukazivao na neke propuste novog propisa.

  Neke porodilje i dalje dobijaju po 1.000 dinara, a niko ne govori o tome da li će im i kada novac koji im je protivustavno uskraćen biti nadoknađen.

  U Ministarstvu za rad, koje sprovodi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, naglašavaju da je radna grupa na osnovu dosadašnjeg rada i dobijenih podataka predložila izmene i dopune pojedinih odredaba Zakona koje neće narušavati njegovu suštinu, a bile bi u okviru sadašnjih mogućnosti budžetskog sistema.

  Kako navode, kada je u pitanju upućivanje Nacrta zakona u skupštinsku proceduru, kašnjenja nema, već je ono planirano nakon što se Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za zakonodavstvo izjasne o navedenim predlozima.

  U kabinetu ministarke Đukić Dejanović nam je potvrđeno da su izmene pripremljene i da je tačno da su neke kategorije žena primenom ovog propisa oštećene, kao i da to ne sme da se dešava.

  Ovim zakonom je od 1. jula prošle godine proširen obim prava velikom broju žena. Ubrzo su nevladina udruženja reagovala zbog nelogičnosti koje su dovele do toga da neke porodilje mesečno primaju i manje od 1.000 dinara.

  Izvor: Novosti

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE