Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Made in Serbia“ punjači za elektromobile?

  Udruženje inženjera elektrotehnike i Nacionalna asocijacija električnih vozila pokrenuli su projekat „si čardž net“ za prozvodnju prvog punjača za električna vozila u Srbiji.

  Projektna dokumentacija za prvi srpski punjač trebalo bi da bude gotova do kraja februara 2018, a izrada prvog prototipa do kraja iste godine.

  Prvi prototip punjača za električna vozila domaće proizvodnje, građani će, ako sve bude po planu, moći da vide već sledeće godine. „Made in Srbija“ punjač, mogle bi da koriste i zemlje u regionu, a i šire.

  „Srpska privreda bi proizvodila, pre svega i za inostrano tržište. Mislim na regionalno tržište jer nema regionalnih proizvođača. Tako da je šansa za Srbiju ako odmah krene, da osvoji regionalno tržište. Inicijalna sredstva su otprilike oko milion i 200 hiljada evra, da bi se pokrenulo razvijanje takvog projekta“, kaže član UO Nacionalne asocijacije električnih vozila Radomir Žikić.

  Iz Nacionalne asocijacije električnih vozila tvrde da su odlučili da prototip bude jačine 50 kilovata, za šta je, kažu, projektna dokumentacija pri kraju i nju završavaju volonterski. Međutim, bez pomoći države, moglo bi da se desi da i ovaj projekat ostane slovo na papiru.

  „Naišli smo na razumevanje, određeno startno u dva ministartva, u Ministarstvu nauke i energetike. Očekujemo da konkretnu priču od njih dobijemo u narednih mesec do dva. Priča se svodi na varijantu konkretne pomoći i učešća države, jer drugačije nije realno da se pokrene dalje od projektne dokumentacije“, kaže Ivan Vulović iz Nacionalne asocijacije električnih vozila.

  Ako država ne posluša njihove predloge, pokušaće, tvrde, da sredstva obezbede preko investitora.

  Nema vremena za gubljenje

  „Cena kilometra na vozilo na električni pogon je dramatično manja nego što je to slučaj sa konvencionalnim vozila. S druge strane najveći doprinos koji mi dobijamo pored te ekonomičnosti i fleksibilnosti jeste i ekološki aspekt“, rekao je direktor sektora industrije u Privrednoj komori Srbije Miroslav Lutovac.

  Prema rečima sagovornika, ta industrija uposlila bi veliki broj ljudi. Za nekoliko godina električni automobili biće pristupačniji i srpskom džepu jer će proizvodnja biti masovnija.

  Slično će biti u oblasti proizvodnje punjača. Tako da je kada je ova oblast u pitanju, vremena za gubljenje nemamo.

  U toku ove godine na dva mesta na autoputu postavljeni su punjači za električna vozila.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE