Lokalne samouprave igraju važnu ulogu u procesu priključenja EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lokalne samouprave igraju važnu ulogu u procesu priključenja EU

  Proces evropskih integracija je spoljnopolitički prioritet Srbije, a reforma javne uprave jedan od stubova procesa evropskih integracija, ali i prioriteta rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, izjavio je državni sekretar MDULS Čedomir Rakić.

  On je učestvovao na sednici Zajedničkog konsultativnog odbora Кomiteta regiona EU i Republike Srbije, na kojoj se razgovaralo o održivom oporavku od krize izazvane pandemijom Кovid 19 i ulozi lokalnih samouprava u procesu pristupanja Srbije EU. Ovo je prvi sastanak Odbora koji se održava nakon godinu dana pauze izazvane pandemijom Кovid 19 i na kome su dogovorene smernice za rad ovog tela u narednih pet godina, ali i razmotreni efekti koje je pandemija izazvala na regionalnom i lokalnom nivou.

  „Zajednički zadatak Odbora, ali i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je da se pomogne u promovisanju  dijaloga i saradnje između lokalnih i regionalnih vlasti EU i Srbije, što je ujedno i priprema za učešće naših lokalnih i regionalnih vlasti u radu Кomiteta regiona EU nakon stupanja u članstvo Evropske unije“, poručio je Rakić. On je naveo da je Srbija kao društvo pokazala da sve reforme koje sprovodi i koje će tek sprovoditi nemaju za cilj samo puko ispunjavanje kriterijuma radi pristupanja EU, već one služe građanima Srbije, kako bi država postala servis svojih građana, što je i u skladu sa nedavno usvojenom novom Strategijom reforme javne uprave, čiji moto glasi UPRAVA PO MERI SVIH NAS – uprava po meri građana i privrede.

  Izvor: BIZLife

  Foto: MDULS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE