Legendarna DOBRILA zauvek sklopila krila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Legendarna DOBRILA zauvek sklopila krila

  Čuvari Rezervata prirode “Uvac” pronašli su leš beloglavog supa Dobrile, koja je prošle godine odletela čak do tursko-sirijske granice i na proleće ove godine specijalnim avionskim letom vraćena u Srbiju.

  Kako navodi portal Glas zapadne Srbije (GZS), čuvari su, nakon dvodnevne potrage za izgubljenom Dobrilom, pronašli njen leš između drveća na Orlovici.

  Vođa čuvara zaštićenog područja “Uvac” Novak Pejović rekao je da su se u poslednja dva dana izgubila dva beloglava supa, Dobrila i Igor, i da njihovi odašiljači nisu davali signale, međutim, kaže, Igor je pronađen živ.

  “Nakon što smo pronašli Dobrilin satelitski odašiljač, pošli smo u potragu. Tražili smo je po liticama Orlovice u blizini gnezda gde se prošle godine izlegla i odakle je odletela. Ugledali smo je zaglavljenu između četiri graba. Nismo verovali šta vidimo. Prizor nas je prenerazio”, rekao je Pejović, navodi portal GZS.

  Mladu ženku beloglavog supa prilikom markiranja prozvali su Dobrila jer je bila izuzetno pitoma prilikom kontakta sa ljudima, u svom prvom letu stigla je čak do tursko-sirijske granice, gde je krajem prošle godine pronađena iznemogla.

  U Srbiju je vraćena avionom i dopremljena u Rezervat prirode “Uvac”.

  “Nekoliko meseci je boravila u volijerima i bila u procesu podivljavanja. Nakon što smo je pustili, svi smo strepeli da li će se ponovo uklopiti u svoje prirodno stanište, jer je bila izuzetno pitoma, razmažena i naviknuta na ljude. Međutim, ona je to uspešno uradila i krstarila kanjonom, ali izgleda da ipak nije uspela da se snađe u ovim vrletima”, kaže Pejović.

   

  Izvor: GZS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE